Hlavní obsah

Hráli jsme jen polovinu zápasu, litoval Jan Kovář

Helsinky

Čeští hokejisté byli na turnaji Karjala v zápase proti domácímu Finsku na dobré cestě poprvé na druhé akci Euro Hockey Tour bodovat. Po šestatřiceti minutách vedli díky gólům z přesilových her 2:0, ale nadějný stav neudrželi. Finové třemi brankami dokázali stav otočit a připsali si pátou výhru v sezóně. Čeští hráči litovali, že ve druhé polovině utkání přenechali aktivitu soupeři a opět se přiblížili hře z nevydařeného čtvrtečního souboje se Švédskem.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finský útočník Jarkko Immonen (vlevo) v souboji před bránou s českým obráncem Jakubem Nakládalem. Vpravo brankář Jakub Kovář.

Článek
Fotogalerie

"Začali jsme mnohem lépe než ve čtvrtek, ale od půlky zápasu jsme přestali hrát a zase jsme zapadli do toho ustrašeného výkonu jako proti Švédsku. A soupeř to potrestal," řekl útočník Jan Kovář, který se postaral o jeden český gól. "Dnes to nebyl z naší strany na začátku ustrašený výkon, hráli jsme dobře. Po smolném druhém gólu, který jsme možná dostali vysokou holí, jsme se ale dostali dolů. Bohužel jsme pak přestali hrát a dopadlo to opět špatně," uvedl.

Útočník Magnitogorsku mohl v závěru zápasu vyrovnat při power play na 3:3, velkou šanci ale nevyužil. "To je moje strašná chyba. Taková šance, to musí být gól. Deset vteřin do konce, měli jsme odvolaného brankáře a byl jsem tam sám. To musí skončit gólem. To je stejné, jako když někdo namaže na gól," zlobil se na sebe Kovář. "Snažil jsem se to dát z jedničky na vzdálenější tyč, možná jsem to mohl dát výše, ale bohužel tam dal gólman vyrážečku a chytil to," řekl.

Druhý český střelec Jakub Petružálek také litoval, že Češi nedokázali dovést zápas do vítězného konce. "Vše je jen o psychice. My jsme si dnes dokázali, že proti tak silnému týmu můžeme hrát. Jen mě mrzí, že jsme to nedokázali šedesát minut. Špatně jsme střídali, přestože jsme se na to upozorňovali před zápasem. To nás stojí zápas," řekl Petružálek.

Kovář: Výhrou nad Rusy chceme napravit dojem z turnaje

Po debaklu se Švédskem je podle něj třeba, aby se každý zvedl sám. "Nevím, jestli na klucích byla nějaká deka, ale nesmíme myslet na to, co bylo. Prostě jsme prohráli 0:6. Je nový den a musíme do toho jít naplno. Dnes jsme je v první třetině přehrávali, ale druhá byla vyrovnanější a ve třetí to asi vypadalo, že nemáme síly. Tam se ale poznají velcí hráči, kteří se dokážou zvednout mentálně a podržet to. Takové jsme dnes neměli," podotkl útočník Chabarovsku.

Petružálek otevřel skóre ve 14. minutě, když pohotovou střelou využil hned první českou přesilovku. "Přesně tohle potřebujeme. Nepřemýšlet nad tím. Takhle dnes padají góly. Když nad tím člověk přemýšlí, chce si udělat prostor, tak má gólman čas se přesunout. Peťa Vrána mi to dal, vzal jsem to z první a švihnul jsem to na branku. Gólman možná čekal, že to dám zpět na Zbyňu Irgla," řekl Petružálek.

Reprezentace zakončí vystoupení v Helsinkách v neděli proti Rusku. "Musíme do toho jít, jako jsme dnes začali a udržet takovou hru celých 60 minut. Musíme se porvat o to, abychom tady porazili alespoň Rusy. S nimi je to vždy prestižní duel, takže určitě budeme chtít vyhrát a napravit trochu dojem z turnaje," řekl Kovář.

Reklama

Související témata: