Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 2:3 PPFinové podlehli Švédsku v prodloužení, přesto ovládli Karjalu

Helsinky

Hokejisté Finska podlehli v závěrečném utkání na Karjale Švédsku 2:3 v prodloužení, přesto jim zisk bodu stačil k triumfu na domácím turnaji. Druzí skončili Rusové a třetí Švédové. Finský tým utrpěl vůbec první ztrátu v této sezóně Euro Hockey Tour, v tabulce ale vede po dvou turnajích o sedm bodů před Ruskem.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Hokejisté Finska vyhráli turnaj Karjala.

Článek

Finové prohrávali už 0:2, ale díky vyrovnání Niklase Hagmana z 57. minuty se mohli radovat už z jedenáctého vítězství tradičního domácího podniku. Švédům zařídil výhru v čase 61:48 Sebastian Erixon.

Domácí byli v úvodu aktivnější, ale vedení nezískali ani ve dvou přesilovkách při vyloučeních Danielssona a Ullströma. Ve 13. minutě fauloval kolenem Komarov Janmarka-Nyléna a čeští sudí Hodek s Hribikem jej vyloučili na pět minut a do konce utkání. V závěru dlouhé přesilovky dostal výběr Tří korunek do vedení Arlbrandt.

I v druhém dějství se měnilo skóre v přesilovkách. Při Osalově trestu ve 29. minutě vyhrál buly Ullström a Klasen prostřelil Hovinena. Zvýšil mohl ještě Lundqvist. Finové se snažili zkorigovat výsledek. Gólman Karlsson, který ve čtvrtek v Gävle udržel proti Česku čisté konto, odolával až do 35. minuty. Na ránu Karalahtiho při Andersénově trestu už nestačil.

Domácí v závěrečné třetině po šancích na obou stranách dokázali dovršit svou snahu o vyrovnání v 57. minutě, kdy se protáhl po levé straně Hagman a vyzrál i na Karlssona. Zápas rozhodl v nastavení po Hjalmarssonově akci Erixon.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, druhý díl Euro Hockey Tour:
Finsko - Švédsko 2:3 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 35. Karalahti (Lehterä, Salminen), 57. Hagman (Immonen, Karalahti) - 18. Arlbrandt (Olausson, Danielsson), 29. Klasen (Ullström), 62. Erixon (S. Hjalmarsson, Klingberg). Rozhodčí: Hodek, Hribik (oba ČR) - Kiilunen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 3:5, navíc Komarov (Finsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 11.641.
Finsko: Hovinen - Kukkonen, Jaakola, Hietanen, Lepistö, Karalahti, Mäntylä, Väänänen, Marttinen - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kontiola, Pyörälä - Salminen, Hagman, Lehterä - Hartikainen, Wirtanen, Osala - Enlund. Trenér: Erkka Westerlund.
Švédsko: H. Karlsson - Klingberg, Andersén, Rahimi, Erixon, Burström, Alm, Fälth - Thörnberg, J. Lundqvist, Klasen - Möller, Rödin, Olausson - Rasmussen, Janmark-Nylén, Danielsson - Arlbrandt, Ullström, S. Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.
Česko - Rusko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Konečná tabulka turnaje Karjala:
1.Finsko320109:87
2.Rusko3200110:66
3.Švédsko3110111:75
4.ČR300032:110
Přehled individuálních ocenění hokejového turnaje Karjala v Helsinkách:
Nejlepší hráči (podle direktoriátu turnaje):
Brankář:
Henrik Karlsson (Švédsko),
Obránce:
Andrej Zubarev (Rusko),
Útočník:
Petri Kontiola (Finsko).
All-star tým (podle akreditovaných novinářů):
Henrik Karlsson (Švédsko) - Andrej Zubarev (Rusko), Lasse Kukkonen (Finsko) - Enver Lisin (Rusko), Petri Kontiola (Finsko), Pär Arlbrandt (Švédsko).

Reklama

Související témata: