Hlavní obsah

Sešla se dobrá parta, turnaj jsem si užil, liboval si Novotný, když sestřelil Rusy

Soči

Za předchozí dva turnaje letošní série Euro Hockey Tour vyhráli ze šesti zápasů jedinkrát, teď v Soči nenašli ani jednoho přemožitele. Na závěr generálky před olympijskými hrami získala česká hokejová reprezentace skalp domácích Rusů, když o triumfu 2:1 rozhodl vítězným gólem Jiří Novotný. „Sešla se dobrá parta, turnaj jsem si užil,“ hlásil spokojeně úspěšný střelec.

Foto: Aleš Krecl, ČTK

Česká hokejové reprezentace se raduje z vítězství nad Rusy. Zleva Alexander Salák, Petr Čáslava, Petr Nedvěd, Jiří Novotný a Tomáš Vincour.

Článek

Ceníte si toho, že jste se po gólu Radulova ze začátku třetí třetiny nepoložili, ale naopak jste bleskově zareagovali dvěma trefami?

I proto, že jsme museli otáčet už sobotní zápas se Švédy, nevznikla žádná panika, což bylo obrovské pozitivum. Navíc jsme měli ještě devatenáct minut a to je v hokeji strašně dlouhá doba. Naše čtvrtá lajna (Nosek, Kousal, Buchtele) si vyrovnávací gól zasloužila, protože odehrála vynikající turnaj. Hned o několik minut poté jsme pak přidali druhý a pak už si to podrželi.

Vítězný gól jste zaznamenal právě vy, když jste obdržel překrásný pas od Šimánka. Musel jste si na svého parťáka z útoku zakřičet, aby vám nahrál?

Zakřičel jsem si. Šimi si puk zpracovával, protože led už přece jenom nebyl žádná hitparáda a měl hlavu dole. Na střídačce mi pak ještě děkoval, že jsem si zařval, ale děkovat bych měl spíš já jemu, jak mi to předložil do prázdný. Pro mě už bylo to nejmenší se trefit. Závěr jsme pak sehráli velmi dobře, Rusy jsme do nějakého obrovského tlaku nepustili.

Skalp sborné, která navíc hrála v domácím prostředí, musí hodně těšit, že?

Po dvou vyhraných zápasech jsme měli sebevědomí a proti Rusům jsme se těšili na atmosféru v hale. Navíc hrát proti tak silnému týmu, jaký Rusové mají, je vždycky svátek. Byli jsme natěšení, i když nás to samozřejmě stálo hodně sil.

Oproti předchozím turnajům jste začali sbírat výhry, navíc jste předváděli i velmi pohledný hokej. Čím si vysvětlujete, že se vám Channel One Cup tolik povedl?

Obrovský kus práce předvedli Péťa Nedvěd s Hlínou (Jaroslavem Hlinkou), klobouk dolů, jak jim to v jejich letech pořád bruslí. Jsou inteligentní, dokážou si vyhovět, navíc jsou strašně šikovní na puku. Byli pro nás obrovským přínosem. Taky musím pochválit oba gólmany. A strašně mě překvapili kluci ze čtvrté lajny, které jsem viděl hrát poprvé. Nejenže nedostávali góly, což se od nich čekalo, ale dvě branky i vstřelili, což je bonus navíc. Sešla se tady dobrá parta, s Méďou (Nedvědem) ve velení, se kterým je pohoda vždycky. Nechci říct, že po dlouhé době, ale já jsem si turnaj užil.

Dokážete odhadnout, kolik hráčů ze současného kádru se do Soči v únoru vrátí na olympiádu?

Já plus... Kdo tam ještě je? (směje se). Za sebe můžu říct, že oba dva gólmani (Salák s Jakubem Kovářem), Červus (Roman Červenka) hrál výborně celý turnaj. O sobě mluvit nechci, ještě je dlouhá doba.

Jakub Kovář po vychytané nule s Finy říkal, že pro nominaci udělal maximum. Vy to nyní musíte cítit podobně, že?

Snažil jsem se co nejvíc. Odehrál jsem hodné oslabení, ve kterých jsme nedostali gól. Proti Rusům jsem přidal i gól, což je takové plus. Tak uvidíme, jak to vyjde.

Reklama

Související témata: