Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:2O prohře s Rusy rozhodla nepovedená první třetina, Češi skončili na Karjale poslední

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Panarin 1 : 0
10. Averin 2 : 0
17. Panarin 3 : 0
44. Roman 3 : 1
55. Radulov 4 : 1
58. Holík 4 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Po dvou sympatických představeních proti severským soupeřům česká hokejová reprezentace svůj závěrečný zápas na turnaji Karjala nezvládla. Ruské sborné podehla 2:4, když o osudu duelu rozhodla nepovedená první třetina, v níž sborná vstřelila tři branky. Mladý výběr kouče Vladimíra Růžičky tak v Helsinkách na prvním podniku seriálu Euro Hockey Tour obsadil se ziskem jednoho bodu poslední čtvrté místo.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Tomáš Zohorna v souboji s Rusem Mironovem během duelu turnaje Karjala.

Článek
Fotogalerie

Do české branky se oproti sobotnímu zápasu se Švédy vrátil Pavel Francouz, který tak poprvé ve své kariéře čelil ruské sborné. Tým v čele s hvězdnými Kovalčukem a Radulovem chtěl napravit sobotní debakl s Finy a začal pořádně zostra. Už po 54 vteřinách hry si vybruslil od zadního mantinelu Panarin a poslal Rusy do vedení.

Svěřenci Vladimíra Růžičky zaostávali v pohybu i nasazení a další soupeřovy šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Ve 3. minutě Francouzovi pomohla po teči jednoho z jeho spoluhráčů tyčka.

Zejména druhá útočná formace Rusů ve složení Panarin, Averin, Kovalčuk motala českým zadákům hlavy. V desáté minutě si Averin najel mezi obránce Janka s Rothem a střelou na lapačku zvýšil. A třetí trefa mohla přijít hned záhy, při přesilovce čtyř proti třem pálil Medveděv do tyče.

Panarin ještě v první třetině zvýšil na 3:0

Jenže dalšího zásahu se sborná ještě v první třetině přesto dočkala a znovu v tom měl prsty její druhý útok. Kovalčuk si pohrál se dvěma protivníky, předložil puk Panarinovi, jenž vstřelil svůj druhý gól v zápase.

Po první přestávce Češi přeci jen přidali a obraz hry se jim podařilo srovnat. Jenže vyložené příležitosti nepřicházely a gólman Sorokin moc složitých úkolů nemusel řešit. Až ve 33. minuté se drzým průnikem prezentoval Orsava, se kterým si ale brankář Novokuzněcku poradil. Stejně jako v závěru druhé části ustál i několik závarů před svou klecí.

Češi ve třetí třetině jen snižovali

Na začátku třetí třetiny Růžičkovi svěřenci konečně našli recept na Sorokina, byť jim k tomu pomohlo i štěstí. Při přesilové hře se puk po odrazu od ruského hráče dostal k Romanovi, jenž ho napálil do sítě a stáhl manko na rozdíl dvou gólů. Češi pak po faulech Janka se Svačinou přečkali 69 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení.

Jenže další nedovolený zákrok Smoleňáka a pak i Francouzovo vyhození kotouče mimo ledovou plochu naděje na zvrat utlumily. Když pak znovu Smoleňák trefil Radulova do obličeje a s trestem na dvě plus deset minut odešel předčasně do kabiny, hrála sborná znovu v pěti proti třem, tentokrát 77 sekund. A byl to právě Radulov, kdo trefou do odkryté klece přidal čtvrtý ruský gól. Dvě minuty před koncem pak Holík ranou z levého kruhu snížil na konečných 2:4 z pohledu Čechů.

Rusové obsadili na Karjale třetí příčku, o tu první si odpoledne zahrají domácí Finové se Švédy. Týmu Suomi stačí i prohra po prodloužení či samostatných nájezdech.

Hokejový turnaj Karjala, první díl Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 2:4 (0:3, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 44. Roman (Svačina), 58. Holík (Birner) - 1. Panarin (Kovalčuk), 10. Averin (Mironov, Kovalčuk), 18. Panarin (Kovalčuk, Averin), 55. A. Radulov (Medveděv, Averin). Rozhodčí: Boman, Salonen - Suominen, Puolakka (všichni Fin.). Vyloučení: 8:5, navíc Smoleňák - Mironov oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 3729.
Česko: Francouz - Zámorský, Polášek, Roth, Jank, Mozík, M. Doudera, Pláněk, Kempný - Pohl, Roman, Svačina - Valský, T. Zohorna (21. Lev), Holík - Radil, Birner, Smoleňák - Orsava, Filippi, Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Rusko: Sorokin - Medveděv, Pivcakin, Kutuzov, Rukavišnikov, Antipin, Mironov, Višněvskij - A. Radulov, Zubov, Kokarev - Panarin, Averin, Kovalčuk - Andronov, Kalinin, Slepyšev - Bučnevič, Kameněv, Žerděv. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: