Hlavní obsah

Ručinský bude proti Rusům v první formaci. Spolu s o 23 let mladším benjamínkem týmu

Praha

Na levé křídlo prvního útoku zařadili trenéři hokejové reprezentace třiačtyřicetiletého Martina Ručinského, který si ve čtvrtek v zápase proti Rusku v Karlových Varech po dlouhých devíti letech znovu zahraje za národní tým. V centru elitní formace nastoupí sedmadvacetiletý Vladimír Sobotka, na pravém křídle benjamínek v současném výběru Dominik Simon. Plzeňský útočník je o třiadvacet let mladší než Ručinský...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Simon na srazu hokejové reprezentace před dvojutkáním s Ruskem.

Článek

Když na olympiádě v Naganu získal Ručinský zlatou medaili, nebyly Simonovi ani čtyři roky. Nyní si spolu poprvé zahrají v jedné formaci a trenéři věří, že by jejich vzájemná spolupráce s centrem Sobotkou mohla fungovat. „Pro Dominika je to velká výzva. Viděl jsem jeho poslední zápasy v Plzni a hrál velice dobře. Je to mladý hráč, který by to mohl oživit svým pohybem. Tak uvidíme, co z toho vyleze," říkal po úterním dopoledním tréninku v pražských Letňanech asistent trenéra Ondřej Weissmann.

„Martin je z Litvínova zvyklý na to, že dozadu hraje první coby levé křídlo právě on, většina klubů včetně reprezentace ale hraje dozadu s centrem. Martinovi to ale nedělá problém. Sobotka je dobrý hráč dozadu, pořád potvrzuje, že velice dobře brání. Mohli by si vyhovovat," pokračoval Weissmann.

Ten spolu s kolegy Vladimírem Růžičkou a Jaroslavem Špačkem ještě neměl na úterním tréninku kompletní tým. Brankář Alexander Salák s obráncem Janem Kolářem se k mužstvu připojí dnes večer a na led poprvé vyjedou ve středu. Netrénoval ani obránce Martin Ševc, byť s týmem je už od pondělí.

Jak reprezentace v úterý dopoledne trénovala:
Hrubec - Němec, Krejčík, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Kempný - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka - Svačina, Roman, T. Zohorna

„Ze Skelleftey jsem měl zpožděné letadlo a ve Stockholmu jsem měl na přestup do jiného strašně málo času. Stihnul jsem ho jen tak tak. Jenže věci mi nestihli přendat," litoval Ševc, který své spoluhráče pozoroval jen ze střídačky. Bagáž s výstrojí mu ze Stockholmu poslali do finských Helsinek, odkud do Prahy léta více linek. „Řekli mi, že dneska ráno je budu mít u sebe, ale furt nic. Tak snad večer," usmívá se Ševc, který tak musí vynechat i odpolední trénink.

Na tom dopoledním se národní tým věnoval zakládání útoků s podporou obránců. „Odpoledne si chceme vyzkoušet i další varianty," říká Weissmann, který s Růžičkou a Špačkem hráčům v pondělí večer ukazoval pasáže ze zápasů s Ruskem, které národní tým v této sezóně odehrál. „Řekli jsme klukům, co od nich očekáváme a na tréninku to plnili."

Podcenění nepřipustíme, říká Weissmann

Rusové k dvojutkání s českým výběrem přicestují s mladým a na mezinárodní scéně ne příliš zkušeným výběrem. „Ale všichni dobře víme, kolik je v Rusku dobrých hokejistů. Možná budou ještě živější, budou víc bruslit a napadat. Nedokážu to teď odhadnout. Ale z naší strany žádné podcenění určitě nenastane," slibuje Weissmann.

První zápas s Rusy sehraje národní tým ve čtvrtek od 18:30 v Karlových Varech. Mimo hru by měli zůstat útočníci Svačina, Roman a Tomáš Zohrona, kteří nastoupí až do sobotní odvety v pražské O2 areně. První duel už je vyprodaný, i ten sobotní by měl proběhnout před výbornou návštěvou. „Jsme rádi, že bude dobrá kulisa. Je vidět, že lidi mají o hokej i reprezentaci zájem, s čímž jsme spokojení," uzavírá Weissmann.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články