Hlavní obsah

Hokejisté se vrátili po čtyřech letech do Örnsköldsviku. Přivezli tam letadlem i dva soupeře

Örnsköldsvik

Česká hokejová reprezentace má za sebou už trénink v dějišti svého prvního zápasu sezóny, nakonec i docela netradičně povečeřela v hale místo v hotelu ležícím na druhé straně města. Při vstupu do turnaje Karjala se národní tým ve čtvrtek od 19.15 h představí v Örnsköldsviku proti domácímu Švédsku a bude to ostře sledovaná premiéra nového trenéra Vladimíra Vůjtka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na trenérar české hokejové reprezentace Vladimíra Vůjtek čeká na Karjale velká premiéra.

Článek

Na led v městečku ležícím 550 kilometrů severně od Stockholmu se vrací národní tým přesně po čtyřech letech. V místní hale Fjällraven, která je domovským stánkem ligových hokejistů MoDo a hostila v roce 2008 i ME v curlingu, tenkrát Hadamczikův výběr porazil na úvod Karjaly 2011 Švédy 5:2. Z tehdejší sestavy národního týmu bude dnes hrát ale jen útočník Marek Kvapil.

Vůjtek si ale hned vzpomněl, že v Örnsköldsviku byl ještě jako aktivní hráč. „Je to už asi čtyřicet let. Nejen s Vítkovicemi jsem hrál na ledě MoDo, ale i s Trenčínem, kde jsem byl na vojně. Nevím, jestli to tam ještě vůbec poznám," tvrdil už cestou do Švédska v 68 letech nejstarší trenér u české reprezentace v historii. „Neřekl bych, že budu nervózní, ale samozřejmě tam pocit takové zodpovědnosti a důležitosti bude," uvažoval nad premiérou Vůjtek, jenž se národního týmu v rodné zemi dočkal po čtyřech letech práce na střídačce Slovenska.

Středeční let z Prahy do Örnsköldsviku trval 2,5 hodiny a vedle českých reprezentantů byli na palubě speciálu rovněž dva švédští útočníci, kteří proti nim ve čtvrtek večer nastoupí. Lundqvist hrál totiž v úterý večer s Frölundou Ligu mistrů na litvínovském ledě a Axelsson se představil ve stejné soutěži s Davosem v Liberci a neměli jiný způsob, jak se rychle dostat k Tre Kronor trénujícím už v dějišti utkání. Společně se oba týmy pak v pátek dopoledne stejným letadlem přesunou do Helsinek, které jsou centrem turnaje Karjala.

Na Švédy s Kovářem v brance

Volba brankáře pro úvodní český zápas padla na zkušenějšího Jakuba Kováře. K debutu Dominika Furcha dojde až při některém z víkendových vystoupení v Helsinkách. „Zápasy si gólmani rozdělí v poměru 2:1 pro Kováře," říká trenér Vůjtek, který má pro turnaj k dispozici pět kompletních formací. „V sestavě se snažím zachovat vazby z klubů, proto zůstávají pohromadě sparťanská i liberecká dvojice útočníků a na centrech jsou zkušení hráče z KHL, tady u nich Kovář a Horák," vysvětluje kouč, jenž na Švédy dává volno obráncům Stříteskému s Douderou a útočníkům T. Zohornovi, Gulašovi a J. Hruškovi.

Na rozdíl od úterní přípravy v Praze už byl národní tým ve středu večer na ledě kompletní, protože se zapojila i pětice hráčů, která měla v době srazu ještě povinnosti v Lize mistrů. „Nemůžeme spoléhat na to, že do těch kluků dostaneme něco po taktické stránce. Bylo nutné víc používat tabuli a ukazovat hráčům, co chceme hrát, než cvičit to na ledě. Teď záleží na tom, jak rychle vše vstřebají a hlavně, jak to dokáží převést do praxe," přibližuje Vůjtek, jenž na přesilovky chce točit všechny čtyři lajny.

Není ani příznivcem toho, aby razantně měnil zažitý styl hráčů. „Dobrý hokej musí vycházet z obrany, ale chceme se udržet i na puku v útočném pásmu. Záleží ale na tom, jak hráči dokáží splnit své povinnosti a třeba i improvizovat a prosadit se v prostoru před brankou, kde to bolí. Proto jsme vzali dobré bruslaře a odolné typy," míní kouč.

Na reprezentační debut se už ve čtvrtek mohou těšit Šimek, Přibyl a D. Kubalík. „Měli jsme dané předem, kdo nastoupí. Chci zařadit sparťany a liberecké hráče, protože jim dáme volno buď v sobotu, nebo v neděli, aby neměli tak nahuštěný program," říká Vůjtek s odkazem na to, že Bílí Tygři nastoupí hned v úterý v odvetě osmifinále Ligy mistrů v Davosu a sparťané se představí v Oulu.

Na startu působení u české reprezentace Vůjtka čekají hned dvě vystoupení proti domácím celkům, protože v sobotu narazí už v Helsinkách na Finsko. Domácí prostředí ale podle něj nehraje takovou roli. „V hokeji to není tak velká výhoda. Kluci umí hrát na všech stadiónech, bude záležet na momentální formě," řekl zkušený kouč.

Předpokládaná sestava Českana čtvrteční utkání proti Švédsku
Jakub Kovář – Kundrátek, Kempný, Trončinský, Kolář, T. Voráček, Krejčík, Jeřábek, Šimek – Olesz, Sobotka, Kvapil – Řepík, Jan Kovář, Birner – Přibyl, Horák, Buchtele – Radil, Filippi, D. Kubalík.

Reklama

Související témata: