Hlavní obsah

Až nás zaskočilo, jak jsme hráli dobře, říkal Francouz po skalpu Švédů

Moskva/Praha

Hokej, na který byla radost se dívat, přinesl národnímu týmu první vítězství nad Švédy (3:1) od loňského 1. května. Česká reprezentace předvedla při utkání Channel One Cupu na moskevském ledě parádní výkon a na pátý pokus tak pod vedením nového kouče Vladimíra Vůjtka vybojovala zaslouženě první tříbodové vítězství.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Švéd Mattias Tedenby a český gólman Pavel Francouz.

Článek
Fotogalerie

„Jsem rád, že už ten plný zisk přišel. Ani předchozí zápasy v sezóně nebyly až tak špatné, ale očekávané body z nich nechodily," uvedl pro Radiožurnál trenér Vladimír Vůjtek. Národní tým napravil dojem z úvodního duelu prosincového turnaje, v němž v Praze podlehl Finsku 0:3 „Byl to z našeho pohledu úplně rozdílný zápas než ve čtvrtek v Praze. Vyplatilo se nám hrát trpělivě a z pozorné obrany se dostávat do protiútoků a prosadili jsme se i v koncovce," mínil Vůjtek.

Pro sebevědomí reprezentantů bylo hodně důležité, že přerušili sérii šesti porážek se Švédskem. „Ukázali jsme si, že umíme hrát i proti tak silnému týmu," říkal do kamery České televize autor vítězné branky Tomáš Filippi. „Za každou střelou musíme jít, dorážet a clonit. Já jsem do toho v pádu plácnul, naštěstí to šlo nahoru a brankáři nad hokejku," přiblížil Filippi svou trefu na konci přesilovky.

Přes dobrý český vstup do utkání se vedení ujali Švédové, kteří na úvod turnaje porazili domácí Rusko (4:1), ale jakmile český tým po 91 minutách ukončil střelecký půst na turnaji, začal ovládat dění na ledě. Aktivním napadáním nedovolil soupeři uplatnit konstruktivní rozehrávku, nutil ho k chybám a ve druhé polovině utkání postaral o třígólový obrat.

Zarputilost a touha po vítězství

„Zjednodušili jsme hru a tlačili jsme se víc do brány. Bylo důležité, že jsme my i beci dostali puky hodně na bránu nebo těsně vedle, to byl hlavní plán," líčil v České televizi Jakub Jeřábek, jenž si v utkání připsal dvě gólové asistence. „Byl to výkon, který jsme chtěli podat. Možná nás až zaskočilo, jak jsme hráli dobře. Byla tam znát hodně zarputilost a touha po vítězství. I když jsme prohrávali, tak jsme nic nevzdali, šťastným gólem srovnali a ve třetí třetině to převalili na naši stranu," citovala ČTK gólmana Pavla Francouze.

Všechna čtyři mužstva mají v tabulce turnaje nyní po třech bodech a šance na triumf platí pro všechny, včetně Vůjtkova výběru. Účinkování v Moskvě zakončí česká reprezentace v neděli v pravé poledne našeho času proti domácím Rusům.

Ti mají hrát netradičně v modrých dresech, které svou barevností připomenou oblečení z roku 1954, kdy sborná poprvé získala titul mistrů světa. Už koncem 60. let ale dostávaly u mužstva Sovětského svazu přednost červená či bílá varianta dresů, podobně dosud po rozpadu impéria postupovali Rusové. Nedělní zápas slibuje i v tomto směru unikátní zážitek.

Reklama

Související témata: