Hlavní obsah

Hvězda Ocelářů v extralize řádí a po odmlce je znovu v reprezentaci. Potvrdí v ní střeleckou pohodu?

V extralize sází gól za gólem, jenže v reprezentačním dresu se nikdy výrazněji neprosadil. Třinecký hokejový útočník Martin Růžička však minulost rázně hodil za hlavu a prahne po tom, aby pověst kanonýra konečně potvrdil i na mezistátní scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Růžička se hlásí na srazu hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

„Pozvánka na Channel 1 Cup mě tolik nepřekvapila, protože jsem před Karjalou mluvil s trenérem Jandačem a měl tedy nějaké indicie. Na středeční zápas s Finskem se už moc těším, určitě bude skvělá atmosféra," usmíval se křídelník, který v pátek oslaví 32. narozeniny.

Po loňském nepovedeném ročníku, v němž dva měsíce laboroval se zraněním, nabral výtečnou formu. V posledních šesti extraligových duelech vstřelil osm gólů a na další dva přihrál. Celkově má na kontě devatenáct zásahů a s plzeňským Tomášem Mertlem vévodí tabulce střelců.

„V létě jsem dobře potrénoval a měl velkou motivaci odčinit minulou sezónu. Po fyzické a mentální stránce se cítím dobře, ale bez spoluhráčů bych sám nic nedokázal," ujišťuje mistr světa z roku 2010.

V nároďáku nikdy nebyl tahounem. Na ruském turnaji mu však kouč Jandač poskytne na ledě větší prostor a zařadí ho do některé z prvních dvou formací. „Záleží na trenérovi, jak to postaví. Jsem ale moc rád," řekl Růžička, který oblékne reprezentační dres poprvé od dubna 2015, kdy usiloval o start na světovém šampionátu v Praze. Otřes mozku v přípravě mu však veškeré naděje zhatil. Teď má šanci zabojovat o olympijskou letenku do Pchjongčchangu. „Tak daleko nekoukám, soustředím se jen na nejbližší zápas," uzavřel.

Reklama

Související témata: