Hlavní obsah

Sýkora může dát 35 gólů, myslí si Duda. Ale zůstane vítěz Stanley Cupu v Plzni?

PRAHA

Bodající slunce v zádech, dotěrné horko, soupeř z Rakouska a hokejisté Plzně v přípravě poprvé na svém stadiónu. A vyhráli 3:1. Capitals z Vídně padli, plzeňští zvládli i čtvrtý zápas v European Trophy. Před domácími fanoušky se ukázaly i nové posily - Svoboda, Kaberle, Kinrade, Kratěna, Duda. A možná jedna navíc. Plzeňský dres oblékl i Petr Sýkora, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který se může stát dalším jménem v týmu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Útočník Plzně Petr Sýkora

Článek

Sýkora odehrál v NHL čtrnáct sezón. V roce 2000 slavil s New Jersey Stanley Cup, o devět let později zažil podobnou atmosféru s Tučňáky z Pittsburghu. V nejlepší lize světa odehrál v základní části 935 utkání a získal 677 bodů (302+375). Teď by se mohl vrátit do mateřského klubu.

Čtyřiatřicetiletý útočník nemá stále jasno o angažmá na nadcházející ročník, ale ve čtvrtek hrál za Plzeň a nevyloučil, že setrvá. Sýkora sehrál v minulém ročníku extraligy za Plzeň třináct zápasů, ve kterých nasbíral třináct bodů. Poté odešel do Kontinentální ligy, dohodl se s běloruským Minskem.

Proti rakouskému mužstvu pomohl ve čtvrtek k výhře. Vstřelil první gól a na druhý přihrál. Rozdílová branka byla připsána Radku Dudovi. Společně s nimi v prvním útoku nastoupil kapitán Martin Straka.

Radek Duda v plzeňském dresu.foto: Právo/Jan Handrejch

„Myslím, že se k sobě charakterově hodíme. Já musím puky vybojovat, Martin Straka dá hře myšlenku a Petr Sýkora je vždycky připravený na střelu a bude dávat góly. Věřím, že jich může dát i pětatřicet za sezónu,“ zhodnotil pro klubové stránky utkání Duda, který hostoval v minulém ročníku v Plzni z Chomutova. A šlo o vydařenou štaci. V základní části odehrál pětadvacet utkání a připsal si devětadvacet bodů. Straka dosáhl na bilanci jedenapadesát klání a jedenašedesát bodů.

Pokud by tato trojice vydržela, mohou si v Plzni mnout ruce. Zvláště když druhý útok tvoří zkušenost sama - Vlasák, Hlinka, Kratěna. Ale Hlinka jen do října, poté odejde do Švédska, opět se vrátí do Linköpingu, na západě Čech je dočasně. Ve čtvrtek si vyzkoušel tropy, takové, které na severu Evropy nezažije.

„Počasí nám trochu nepřeje, ale pro oba týmy to je stejné. My jsme hlavně rádi za tři body, které jsme doslova upachtili. Máme opravdu velkou touhu vyhrávat. Je jedno, kdo proti nám hraje,“ dodal Duda po výhře 3:1 nad Capitals.

Reklama