Hlavní obsah

Skvělý vstup. Češi porazili Švédy v hale Globen, v nájezdech rozhodl Nedvěd

PRAHA

První bitvu ve Švédsku sehrál český národní hokejový tým na třetím podniku sezóny Euro Hockey Tour. Na Oddset Hockey Games s domácím mužstvem slavil výhru 2:1 po samostatných nájezdech, což je povedený vstup do turnaje, protože stockholmská hala Globen české reprezentaci nesvědčí. Čtvrteční utkání rozhodl čtyřicetiletý Petr Nedvěd, Češi získali dva body a seveřané jeden. Většinou porážky s tímto týmem sbírá trenér Alois Hadamczik. Jeho šestadvacátá bitva, ale skončila výhrou, a to teprve šestou.

Foto: ČTK/AP

Čeští hokejisté se radují z vítězství nad Švédskem ve Stockholmu.

Článek
Fotogalerie

Češi sehráli v zahajovací třetině jednu přesilovku, ale tu nevyužili. Po ní vzápětí následovala obdobná možnost domácích. A ti byli houževnatější a nebezpečnější. Jenže také neuspěli, ale naskytla se jim i druhá příležitost při početní výhodě. Nakonec šlo jen o pár vteřin. Loket švédského útočníka v obličeji českého hokejisty počet hráčů vyrovnal. Žádný z hráčů ale brankáře nepřekonal a oba týmy odcházely do šatny za nerozhodného stavu 0:0.

První úspěšné trefy se dočkali Švédové, kteří se dostali do vedení ve 24. minutě, domácí poslal do vedení Danielsson. Irgl s Nedvědem mohli po dvou minutách postupně vyrovnat, ale gól nepadl. Ale z tlaku se domácí dostali do oslabení. Český tým měl ke srovnání dále než Švédové ke zvýšení vedení, brankář Pöpperle měl daleko více práce než jeho sok v protilehlé brance.

Komentář trenéra po zápase
„Brankář Tomáš Pöpperle nám hlavně pomohl ve druhé třetině, kde jsme ztráceli hodně puků ve středním pásmu, ale za dnešní zápas zaslouží celé mužstvo pochvalu za svůj přístup. První třetina byla vyrovnaná, ve druhé třetině nás soupeř tlačil, ale když to vezmu na vyložené šance, tak to bylo vyrovnané. Musím říct, že mě hodně mile překvapila trojice Kolář, Koukal Průcha, tato řada hrála výborně. Na rozhodující samostatný nájezd jsem se ptal Nedvěda i Irgla a mladší dal přednost staršímu, ten rozhodl,“ řekl Alois Hadamczik v České televizi.

Hráči vedení trenérem Hadamczikem hráli více času v oslabení než soupeř, jednou i třiadvacet sekund pět na tři, ale Pöpperle za záda puk nepustil a držel český tým. Před závěrečnou dvacetiminutovkou mělo ale stále navrch švédské mužstvo. Podobný scénář probíhal i ve třetí třetině.

Kolář srovnal a Nedvěd dal vítězný gól

Po osmi letech se v jednom útoku sešli Kolář, Koukal a Průcha, jejich ofenzivní snažení prvních čtyřicet minut nenašlo cíl. Až v 52. minutě se nemýlil forvard Jan Kolář, srovnal na 1:1. Jeho parťák z útoku Koukal se mohl radovat v 58. minutě, sám jel na gólmana Gustafssona, ale nepřekonal ho. Stav 1:1 trval dále.

Po šedesáti minutách se obě mužstva dočkala prodloužení. Nakonec i samostatných nájezdů. V nich si připsal vítěznou trefu Petr Nedvěd, který proměnil svůj druhý pokus.

Ve druhém utkání Oddset Hockey Games, které se hrálo pod širým nebem na Olympijském stadiónu v Helsinkách, Finsko prohrálo s Ruskem 0:2. Zápas navštívilo 25036 diváků, kteří museli vydržet teplotu minus 12 stupňů Celsia.

Švédsko - Česko 1:2 SN (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Danielsson (Söderberg) - 52. Kolář I (Nakládal), 65. rozhodující nájezd Nedvěd. Rozhodčí: Leppäalho, Levonen (oba Fin.) - Dahmén, Wernström (oba Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 7125.
Gustafsson - Johansson, Ekholm, Kronwall, Bäckman, Fernholm, Dahlbeck, Pettersson, Frögren - Weinhandl, Martensson, Andersson - Silfverberg, Järnkrok, Sjögren - Danielsson, Söderberg, Jämtin - Zackrisson, Lundqvist, Hjalmarsson. Trenéři: Pär Marts, Peter Sundström a Jonas Rönnqvist.
Pöpperle - Kutlák, Barinka, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II - Irgl, P. Nedvěd, Hubáček - Netík (41. Kašpar), Kreps, Rolinek - Klepiš, Novotný, Vondrka - Kolář I, Koukal, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: