Hlavní obsah

Balaštík nedostával v Columbusu šanci, teď splácí důvěru HV 71

STOCKHOLM

Ve švédské lize si léčí český hokejový reprezentant Jaroslav Balaštík duši, pošramocenou nedůvěrou v Columbusu. Ve své druhé sezóně v NHL, paradoxně po úspěšném mistrovství světa, nedostával v sestavě Columbusu moc prostoru a v polovině prosince se vrátil do Evropy. V dresu jönköpingského klubu HV 71 by si rád spravil chuť tím nejlepším způsobem - ziskem titulu v Elitserien.

Článek

"Jsem rád, že jsem do HV 71 šel. V Columbusu to bohužel nedopadlo tak, jak bych si představoval. V Jönköpingu máme dobré mužstvo. Švédská liga je hodně vyrovnaná a pět až šest mužstev může pomýšlet na titul. My se budeme snažit hrát co nejlépe a třeba se to povede nám," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK Balaštík.

Klub bojuje s Färjestadem o vítězství v dlouhodobé části a český kanonýr si užívá vítězné pocity, které v týmu Blue Jackets byly spíše sváteční. "HV 71 je velice dobrý klub s velkou tradicí. Chodí nám na každý zápas plno, vyhráváme. Sice se nám na konci ledna chvilku nedařilo, ale posledních pět šest zápasů to bylo dobré. Jsem rád, že se ozvali oni. Jejich jednání bylo od začátku hodně seriózní a vypadalo to, že o mě měli opravdu zájem," navázalo sedmadvacetileté pravé křídlo.

Ze sestavy Columbusu jej vystrnadil Žerděv

Dvojnásobný nejlepší střelec extraligy se v minulém ročníku i přes krátké působení na farmě v Syracusách prosadil do Columbusu a nastupoval pravidelně. V 66 utkáních zaznamenal 22 bodů za 12 branek a deset asistencí. Když třikrát za sebou zařídil výhru Blue Jackets v samostatných nájezdech, vysloužil si přezdívku Automatic. Přestože v květnu na mistrovství světa v Rize patřil k hlavním oporám týmu i po boku klubového spoluhráče Davida Výborného, v nové sezoně se v Columbusu těžko prosazoval do sestavy.

"Měl jsem přitom celkem dobrý přípravný kemp. Ale asi tři dny před začátkem soutěže Columbus znovu podepsal Nikolaje Žerděva, a ten zaujal moje místo v sestavě. Já jsem se posunul do čtvrtého útoku," řekl Balaštík. Nabitá konkurence pravých křídel se v klubu ještě zvýšila. Za Blue Jackets nastoupil český útočník jen osmkrát a za minimálního pobytu na ledě zaznamenal dva body za gól a asistenci. Na farmě odehrál šest utkání, trefil se dvakrát a na tři góly přihrál.

Nový kouč mu šanci nedal

Situace se nezměnila ani poté, co byl v polovině listopadu propuštěn trenér Gerard Gallant a nahradil ho Ken Hitchcock. "Čekal jsem, že by to mohlo být trošku lepší, ale bohužel trenér Hitchcock stavěl pořád stejné hráče. Za jeho působení jsem dostal šanci ve dvou zápasech a hrál jsem míň než sedm minut. To se dá těžko něco udělat," navázal střelec, který před odchodem do zámoří až na krátké hostování ve finské Hämeenlinně působil výhradně ve Zlíně. "Snažil jsem se být trpělivý a vydržet do poslední chvíle, ale tam se to neobracelo. Bylo to pořád stejné, spíš horší."

Obě strany prý postupem času pochopily, že se něco musí stát. "Oni také nechtěli, abych pořád jen nehrál. Ale bylo to v Columbusu nepříjemné, protože když se někdo zranil, tak povolali místo mě kluka z farmy. Snažil jsem se hodně trénovat a dohnat tak zápasový deficit. Čekal jsem na svou šanci, která nepřicházela, a odchod do Evropy byl logickým vyústěním," doplnil.

V Jönköpingu se po krátké době zařadil do útoku ke krajanovi Janu Hrdinovi. "Určitě pomohlo, že jsme spolu loni hráli několik zápasů v Columbusu. Věděl jsem, co od něj mohu čekat. Mluvili jsme s trenérem a řekl, abychom hráli spolu a že se bude snažit najít vhodné levé křídlo. Sestava na play-off už se krystalizuje, už jen poslední drobné úpravy. Jsem rád, vyhovíme si, doufám, že splatíme důvěru trenérovi a vedení," věří zlínský odchovanec.

Asistence zatím převažují

V 16 zápasech ve švédské Elitserien vstřelil zatím tři branky a na sedm gólů přihrál. Přitom v minulých sezonách u něj bylo zvykem, že góly nad asistencemi výrazně převažovaly. "Je to náhoda. Zatím to tam nepadá tak, jak bych chtěl. Mohl jsem mít branek víc, ale udělám všechno pro to, aby to začalo padat. Doufám, že přijdou v pravý moment," uvedl Balaštík.

V Jönköpingu se zabydlel s přítelkyní a Švédsko je okouzlilo. "Švédsko je hezká země a Jönköping pro mne ideální město. Má něco přes sto tisíc obyvatel. Máme byt v centru města, je to u jezera a třicet metrů od hlavní třídy. Všichni mě tady přijali dobře a s jakýmkoli problémem se snaží hned kluci z klubu nebo vedení pomoct," vylíčil Balaštík. V Americe si sbalil jen své věci, žádné náročné stěhování ho nečekalo. "Během tří dnů jsem odcestoval. Měl jsem tam téměř všechno pronajaté, jen auto tam ještě prodávám."

Zdali se vydá za oceán i letos, v současné době vůbec neřeší. "Já chci pomoct klubu v Jönköpingu. Splatit jejich důvěru, že si mě vybrali, a odvděčit se za všechnu pomoc z jejich strany. Chci přispět k co nejlepšímu výsledku. Potom se uvidí. Já teď myslím na Švédské hry, potom na konec základní části, play-off a mistrovství světa. Přes něj vede cesta zpátky do NHL," prohlásil Balaštík. "V Columbusu jsme měl smlouvu na rok, která se přerušila. Na příští sezónu má na klub právo, ale musí uplatnit kvalifikační nabídku. Já to teď ale neřeším, nezajímá mě to," dodal.

Reklama

Související témata: