Hlavní obsah

Beckenbauer dostane "Oscara" za celoživotní zásluhy

BARCELONA

Bývalý německý fotbalista a trenér Franz Beckenbauer převezme v pondělí v Barceloně zvláštní cenu za celoživotní přínos sportu. Na galavečeru Laureus, který je ve světě sportu přirovnáván k udělování filmových Oscarů, budou vyhlašováni nejlepší sportovci roku 2006. V případě Beckenbauera organizátoři ocenili nejen jeho fotbalovou kariéru, ale i podíl na uspořádání loňského mistrovství světa v Německu.

Foto: čtk

Franz Beckenbauer odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

Populární "Císař" bude teprve sedmým sportovcem, který toto ocenění získá. Před ním mezinárodní porota, složená z bývalých sportovních hvězd, vybrala fotbalisty Pelého z Brazílie a Johanna Cruyffa z Nizozemska, britského veslaře Stevena Redgravea, jihoafrického golfistu Garyho Playera, novozélandského jachtaře Petra Blakea a norského horolezce Arneho Naesse.

V hlavní mužské kategorii je největším favoritem švýcarský tenista Roger Federer, který vyhrál už dva předcházející ročníky. O sošku z dílny klenotníka Cartiera se ucházejí také golfista Tiger Woods, piloti formule 1 Michael Schumacher a Fernando Alonso, světový rekordman v běhu na 100 m Asafa Powell a italský fotbalista Fabio Cannavaro.

V ženské nominaci jsou tenistky Maria Šarapovová, Justine Heninová a Amélie Mauresmová, světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová, sedmibojařka Carolina Klüftová a plavkyně Laure Manaudouová. Vyhlášen bude i nejlepší tým.

Reklama

Související témata: