Hlavní obsah

VIDEO: Polský sirotek hrdinou Švédska. Tragicky zesnulý Liv a jeho poslední pocta

PRAHA

Navždy už bude u stropu zimního stadiónu ve švédském Jönköpingu viset dres s číslem jedna a jmenovkou Liv. Bude tak připomínat skvělého brankáře, který v místním klubu HV 71 kdysi začínal s velkým hokejem a odehrál za něj deset výtečných sezón. Na začátku září 2011 však byl Stefan Liv na palubě letadla s hokejisty Jaroslavle, které se zřítilo krátce po startu a nikdo z cestujících nepřežil.

Slavnostní vyřazení čísla, které nosil Stefan Liv

Článek

Osud Stefana Liva byl pohnutý stejně jako jeho život. Narodil se totiž 21. prosince 1980 v polské Gdyni jako Patrik Sliž, jenže brzy po narození skončil v gdaňském sirotčinci. Rodinu získal až jako dvouletý, kdy jej adoptoval švédský pár a změnil mu jméno na Stefan Daniel Patrik Liv.

První zápas v reprezentaci proti Česku

Ve Švédsku si v útlém mládí oblíbil hokej a brzy se postavil do branky HV 71 Jönköping. Ačkoliv zažil debut v nejvyšší soutěži až jako dvacetiletý v lednu 2000, zaujal tak, že ještě ve stejném roce dostal příležitost i v národním týmu. Na začátku listopadu 2000 nastoupil doma v Jönköpingu proti České republice.

Pak už jeho kariéra nabrala rychlý vzestup. O dva roky později už chytal za národní tým na domácím mistrovství světa, poté přidal účasti na dalších dvou šampionátech a v roce 2006 jel jako náhradník Lundqvista na olympiádu v Turíně, kde Švédsko vybojovalo zlato. A ve stejném roce si užil i zlatý triumf na MS v Lotyšsku.

Stefan Liv v brance švédské reprezentacefoto: Právo/Petr Hloušek

Po turnaji podepsal smlouvu s Detroitem, ale v NHL šanci nedostal a chytal za farmářský tým. Vrátil se tedy zpátky domů a vychytal HV 71 druhý ligový titul. Za rok 2008 také dostal cenu pro nejlepšího hokejistu ve Švédsku, kde dokonce přirovnávali jeho styl chytání k Dominiku Haškovi.

O dva roky později slavil s Jönköpingem třetí titul a rozhodl se zkusit štěstí i jinde. Využil nabídku ruského Novosibirsku a sezónu 2010/11, pro něj bohužel poslední, odchytal v KHL. V létě se Liv stihl oženit a vzápětí podepsal smlouvu s týmem Lokomotiv Jaroslavl. Jeho život, stejně jako dalších spoluhráčů, bohužel vyhasl při cestě k prvnímu zápasu nového ročníku ligy do Minsku.

Jméno Liv se možná v budoucnu ještě v HV 71 objeví

Tři dny po letecké tragédii přišlo Liva uctít do haly v Jönköpingu přes 10 tisíc fanoušků. Všichni hráči HV 71 pak v sezóně nosí vpředu na dresu jeho číslo 1. To bylo v úterý oficiálně vyřazeno ze soupisky týmu a slavnostně vytaženo ke stropu Kinnarps Areny. Vytáhnout jej pomáhali jeho bratr Christian a pětiletý synek.

"Stefan bude vždy s námi. Bude žít uvnitř dvou nejlepších darů, jaké mi kdy mohl dát: našich synků Hermana a Harryho. Nikdo sice nebude moci v HV 71 nosit dres s číslem 1, nicméně mám pocit, že jméno Liv ještě v budoucnu na dresu klubu  uvidíme," prohlásila na ceremoniálu vdova Anna Liv.

Reklama

Související témata: