Hlavní obsah

Jaroslavl ulovila Jašina, do Kazaně míří Nylander

PRAHA/MOSKVA

Poslední rošády se spolu s uzávěrkou přestupního termínu odehrály v ruské hokejové superlize. Kapitální úlovek se povedl vedení Jaroslavle, která získala hráče s nejvyšší smlouvou v NHL Alexeje Jašina. Rivalům z Kazaně se zase upsal jako třináctá posila ze zámořské soutěže Švéd Michael Nylander.

Článek

Jašin dlouho zůstával za mořem, nikdo totiž nechtěl platit jeho vysokou pojistku. S newyorskými Islanders uzavřel před třemi lety obří desetiletý kontrakt, v následujících sedmi letech si měl vydělat téměř 65 miliónů dolarů (téměř 1,5 miliardy korun).

Kdo bude největší posilou v superlize?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Pojistka, kterou tvoří zhruba jedno procento částky, jež podle smlouvy zbývá hráči vyplatit, tak v jeho případě dosahuje 650 000 dolarů (téměř 15 miliónů korun). "Jašinovi na pojistku přispějeme," uvedli zástupci klubu na internetových stránkách.

Jednatřicetiletý Jašin podepsal se šestým klubem superligy smlouvu do konce sezóny. V mužstvu se sejde s bývalým spoluhráčem z Ottawy Karlem Rachůnkem. Lokomotiv, mistr z let 2002 a 2003, kdy jej vedl kouč Vladimír Vůjtek, nechce opakovat loňské sedmé místo.

Kazaň poslala pro Nylandera speciál

Konkurenční Kazaň se nespokojila ani s kádrem, v němž je dvanáct hráčů z NHL. Nejbohatší evropský klub s údajným ročním rozpočtem 60 miliónů dolarů (zhruba 1,38 miliardy korun) koupil třináctého - Švéda Michaela Nylandera, kterému se v Petrohradu rozplynula naděje na play-off.

Kazaň o něj stála tolik, že pro hráče, který se v reprezentační pauze vrátil domů do Stockholmu, poslala v pátek večer letecký speciál. Nylander se těšil hlavně na někdejšího spoluhráče z Islanders Dariuse Kasparaitise, sehnal si dokonce bydlení v jeho sousedství.

U trenérů má podle internetové stránky Kazaně švédský forvard místo v sestavě jisté. Měl by nastupovat ve druhém útoku s Archipovem a Obuchovem. "Kupujeme hráče na přesné místo v sestavě," potvrdil generální manažer klubu Viktor Levickij.

Nylandera prý přivedl místo Richardse, který Rusko opustil kvůli zranění. V sobotním přípravném zápase s Nižným Novgorodem, v němž Kazaň zvítězila 3:1, ale ještě nehrál, neboť byl po letu unaven. Zároveň majitel stříbra z minulého šampionátu prohlásil, že se letos na mistrovství světa nechystá.

Kazaň má na soupisce pět cizinců

Kazaň minulý týden získala Dannyho Heatleyho, teď má na soupisce pět cizinců včetně Jaroslava Hlinky. Hrát ale mohou jen tři. V sobotu nastoupili Hlinka, Heatley a Lecavalier, bodoval z nich jen bývalý sparťanský útočník, který nahrál na třetí gól "Sněžných levhartů".

O Hlinku se podle jeho agenta Aleše Volka zajímá švýcarský Kloten, kde už útočník v minulosti působil. Ve Švýcarsku končí přestupní termín až 25. února.

Kazaň v pondělí  získala z Nižněkamsku i reprezentačního útočníka Alexeje Simakova, který v neděli na Švédských hrách v utkání proti českému týmu nahrál na všechny tři branky Rusů.

Neuspěl naopak Voskresensk, jenž jednal s Krisem Draperem. Třiatřicetiletý Kanaďan se chce v Detroitu připravovat na mistrovství světa v Rakousku. Jako částečná náplast natěšeným fanouškům přichází kmenový útočník San Jose Alexander Koroljuk, jenž dosud hrál jen druhou ligu v klubu Vitjaz Čechov. Pavel Rosa dostal v Dynamu Moskva nového spoluhráče - Alexandera Frolova z týmu městského rivala CSKA

Reklama

Související témata: