Hlavní obsah

Zákrok na Jágra vyvolal hromadnou bitku

MOSKVA

Rekordní počet trestných minut rozdal rozhodčí Michail Buturlin v nedělním utkání ruské hokejové ligy mezi Jaroslavlí a Omskem, které domácí vyhráli 2:1. Zákrok domácího Dmitrije Krasotkina na českou hvězdu Jaromíra Jágra v 48. minutě totiž rozpoutal hromadnou bitku. Celkem bylo v utkání uděleno 322 trestných minut, čímž se duel zapsal do historie Superligy.

Foto: www.hawk.ru

V zápase mezi hokejisty Omsku s Jaroslavlí to jiskřilo.

Článek

Za hlavního viníka rozsáhlé bitky označil ruský tisk Andreje Nazarova z Omsku, který se vydal ze střídačky pomstít svého chráněnce Jágra. "Když zaútočí na takovou hvězdu, tak je to bezohledné. Tak jsem si počínal také bezohledně. Podle mého názoru to bylo z mé strany naprosto správné," hájil se Nazarov, který odmítl komentovat, zda se na led vydal na pokyn trenéra.

Zástupci Jaroslavle ani sudí Buturlin pro Nazarovovo jednání pochopení neměli. Krasotkin fauloval Jágra, který se se po něm ohnal. Českému útočníkovi přispěchal na pomoc Jurij Panov a do potyčky se zapojil i Krasotkin. V hromadnou vřavu změnil dění až Nazarovův výjezd ze střídačky.

Karpovcev: Nazarov někoho zmrzačí

"Myslím, že takové situace se stávají. Měli jsme za to dostat čtyři minuty," citoval deník Sport-Express Alexandra Karpovceva, kterého vyzval Nazarov na souboj. Mezitím se prý u střídačky pustil domácí Něprjajev do dalšího českého útočníka Jaroslava Bednáře. "Myslím si, že bitku vyprovokoval Nazarov, který přišel na led jako šestý hráč hostí. Takový hráč by neměl v lize působit. Dřív nebo později někoho zmrzačí," rozčiloval se generální manažer Jaroslavle Jurij Lukin.

Narazovova snaha o pomstu proti Karpovcevovi vyprovokovala i ostatní hráče, takže se zapojili do bitky. "Kdyby mě Nazarov čestně vyzval, dal bych se s ním do boje. Ale on mě zákeřně mlátil zezadu. Známí, co seděli v hledišti, mi to později potvrdili. Říkali, že chtěli přelézt plexisklo a skočit na kluziště. Naštěstí to neudělali. Stejně tak jsem rád, že se naši fandové nenechali strhnout a neházeli před arénou kameny na autobus hostí," řekl Karpovcev.

Rvali se i brankáři

Šarvátky se zúčastnili i brankáři, Maxim Sokolov z Omsku se pral s Artěmem Krjukovem. Pustili se do sebe i kanadští brankáři z obou týmů - Norm Maracle a Marc Lamothe. Vše skončilo až poté, co si Nazarov zaboxoval s hromotlukem Alexejem Michnovem. Buturlin pak sčítal tresty skoro půl hodiny. Jágr dostal trest na pět minut a do konce zápasu.

"Veškerý problém vznikl u Nazarova. Počínal si jako provokatér. Kontakt Krasotkina s Jágrem bychom potrestali běžným způsobem a hrálo by se dál, jenže Nazarov vletěl na led a chtěl se bít. Když jsme ho uklidnili, začal znovu. Pak už nešlo rvačce zabránit," prohlásil sudí.

Nazarov: Už jsem se na to nemohl dívat

V NHL by za podobné jednání dostal Nazarov trest na deset zápasů a stejnou dobu by nepobíral plat. V zámořské soutěži nasbíral v 569 zápasech 1403 trestných minut. Po utkání tvrdil, že podle jeho zkušeností by v NHL k něčemu podobnému nedošlo.

"Tam by Jágra chránili nejen vlastní hráči, ale i rozhodčí. Chápou, jakou úlohu takové hvězdy hrají v soutěži. Něco takového by se tam vůbec nestalo," řekl Nazarov. "Už jsem se na to nemohl dívat, jak proti němu od první minuty hrají. Samé sekání, hákování a držení. Když se do něj ještě pustili, tak mé místo nebylo na střídačce. Věděl jsem, co mám dělat," dodal.

Reklama

Související témata: