Hlavní obsah

Znojmo i Třinec dotáhli k postupu gólmani

PRAHA

Už v předkole extraligového play-off platilo, že vyrovnané zápasy vyřazovací části rozhodují gólmani. Pro postup třineckých hokejistů byl tudíž klíčový výkon Romana Čechmánka, jenž ze 118 střel inkasoval jen čtyřikrát s úspěšností zákroků 96,61 %.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář hokejistů Znojma Jiří Trvaj

Článek

Skvělá statistická čísla má i výtečně chytající Jiří Trvaj stojící za úspěchem Znojma, byť v sérii s Kladnem čelil atakům nejúdernější dvojice soutěže Patera, Procházka. "Oba jsou vynikající hokejisté, avšak na ně nasazovaná Hamanova řada jim toho moc nedovolila, odvedli vynikající práci," chválil spoluhráče za skvělou defenzívní činnost.

"V sérii padalo málo gólů, takže každý mohl mít veliký význam, ale z Kladna se přivezly důležité výhry a doma nám při obratu skóre moc pomohli diváci," tvrdil Trvaj. "Kdyby mi někdo před sérií řekl, že postoupíme na tři utkání, tak bych ho měl za blázna. Play-off ale rozhodují zkušenosti, které u nás prokázal nejen brankář, ale i Dopita se zase ukázal jako správný vůdce," uvedl znojemský asistent trenéra Jan Votruba.

Obrovská obětavost

V Třinci netají nadšení z Čechmánkových výkonů. "Byl pro nás klíčovou osobností už v závěru základní části a výtečnou formu si přenesl i do play-off. Ve všech zápasech kryl velké šance a nakonec se stal i důležitou postavou nájezdů třetího duelu," řekl třinecký kouč Jiří Juřík, jehož hráči ovládli i kanadské bodování předkola, když Štefanka přispěl k vyřazení Karlových Varů čtyřmi góly a jeho spoluhráč Polanský má zase na kontě čtyři asistence.

Hráči Třince i Znojma ani za nepříznivého stavu utkání nevzdávali, obrovskou obětavostí otáčeli výsledek a ještě jednu věc mají postupující týmy společnou. Oba proklouzly do elitní desítky na poslední chvíli, což je semklo a dalo jim to zřejmě i větší vůli po úspěchu v předkole. "Máme teď perfektní partu a ve čtvrtfinále s Pardubicemi se pokusíme o další překvapení," slíbil Trvaj.

Doplatili na chyby v obraně

Postupující nyní musí velebit novinku letošního play-off, předchozí model extraligy by totiž čtvrtfinále zaručil po základní části sedmým Karlovým Varům i osmému Kladnu. "Lepší umístění v tabulce nakonec nebylo výhodou, doplatili jsme na chyby v obraně. Je to pro nás velké zklamání, protože všechna utkání jsme prohráli o jedinou branku, ale to se nedá nic dělat," uvedl kladenský kouč Zdeněk Müller.

Smutek panuje i ve Varech. "Nečekal jsem, že premiéra klubu v play-off skončí bez vítězství. Pokazili jsme to doma, především ve druhém utkání, kdy jsme přišli o dvougólový náskok. Bohužel nás v nepravý čas postihla i nějaká zranění, rozpadly se útoky a my se těžko gólově prosazovali," uvedl kouč Energie Zdeněk Venera. "Třinec měl víc štěstí v koncovce, my se na každou branku obrovsky nadřeli," doplnil trenéra útočník Petr Kumstát.

Reklama