Hlavní obsah

Duda: Za evropskými ligami extraliga zaostává

PRAHA

Ve čtvrtek odpoledne mohli čtenáři Sport.cz pokládat své dotazy hokejistovi Radku Dudovi. Ten těsně před začátkem právě probíhající sezóny nečekaně zamířil do pražské Slavie, se kterou v ročníku 2002/03 získal domácí titul. Duda se krátce po druhé hodině odpolední usadil do křesla a více než hodinu trpělivě odpovídal na vaše otázky.

Foto: SPORT/Ondřej Lazar Krynek

Hokejista Radek Duda na on-line chatu

Článek

S hokejem Duda začínal na západě Čech v Sokolově. O tom, že by se jím v budoucnu živil, ale jako mladý kluk nepřemýšlel. Hokej bral jako svůj koníček. „Jako malej jsem chtěl jezdit spíš kamionem anebo být mašinfírou,“ vzpomíná.

Oklikou přes působení ve Spartě vyrazil Duda zkusit štěstí za mořem v juniorských soutěžích. Ač v současnosti sílí hlasy, že mladí hokejisté by měli co nejdéle dozrávat v české extralize, osmadvacetiletý útočník svého kroku nelituje. Ba naopak. „Pokud bych se mohl vrátit zpět do juniorských let, odešel bych ještě dříve. Hrozně vás to obohatí a rychle dospějete,“ stojí si za svým.

Přestože byl v roce 1998 draftován týmem Calgary Flames, do slavné NHL nikdy nenakoukl. „Proč jsem nikdy nepodepsal kontrakt v NHL, by vám asi více řekli moji agenti. Svým způsobem mi tato špatná zkušenost otevřela oči, jak hokejový byznys funguje,“ nechce se Duda příliš vracet k této otázce.

ON-LINE CHAT NA SPORT.CZ:
Hokejista Slavie Praha Radek Duda

Největšího úspěchu dosáhl v barvách Slavie, se kterou v roce 2002/03 vyhrál domácí titul. Po mistrovské sezóně odešel do ruské Kazaně, a tak může srovnávat kvalitu evropských lig. „Možná budu hodně kritický. Soutěž není špatná, ale jak české týmy vystupují na mezinárodní scéně, tak za evropskými ligami stále zaostáváme,“ poukazuje na propadáky českých týmů v konfrontaci s ostatními evropskými mužstvy.

Letošní ročník měl hokejový raubíř strávit v ruském Chabarovsku, ten však před vypuknutím soutěže oznámil, že se službami českého útočníka již nepočítá. „Nedopadlo to, protože můj agent měl jiné představy o tom, jak to funguje mezi hráčem a agentem,“ říká mnohoznačně.

Po Dudovi tak opět sáhla Slavia, se kterou se po skončení předloňského ročníku extraligy nerozešel zrovna v nejlepším. „Slavii mám pořád hodně rád. Udělal jsem v životě řadu chyb, z kterých se pak člověk ponaučí,“ přiznává, že část viny patřila i jemu.

Současně se Duda vrátil i ke svým dřívějším průšvihům, díky kterým si v českém hokeji udělal řadu nepřátel. Památná je jeho návštěva soupeřovy kabiny po zápase v Liberci, kdy si chtěl cosi vysvětlit s obráncem Čakajíkem a následně pak svůj pobyt v šatně soupeře zapíral. „S odstupem času mohu říct, že můj počin nebyl adekvátní, měl jsem zachovat chladnou hlavu. Ale v ten daný moment člověk přemýšlí úplně jinak, toužil jsem po spravedlnosti,“ vysvětluje Duda.

Reklama