Hlavní obsah

Hnilička hostuje v Ufě do konce sezóny, zároveň prodloužil smlouvu v Liberci

PRAHA

Pouze do konce sezóny 2007/08 bude hokejový brankář Milan Hnilička působit v ruském týmu Salavat Julajev Ufa. Vedení hokejového klubu Bílí Tygři Liberec se na hostování svého hvězdného hráče dohodlo s ruským zájemcem o jeho služby už ve čtvrtek 8. listopadu. Součástí dohody s hráčem však bylo prodloužení jeho kontraktu v Liberci až do dubna 2010. Původně měl Hnilička s Bílými tygry o rok kratší kontrakt.

Článek

Podrobnosti o Hniličkově novém anagažmá odhalili funkcionáři Liberce i samotný hokejista na pondělní tiskové konferenci. Zároveň potvrdili náhradu na post brankářské jedničky týmu v podobě dalšího českého reprezentanta Marka Pince. Ten přichází na hostování do konce sezóny z Vítkovic.

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Milan Hnilička odchytal během svého dosavadního působení v liberecké brance 179 zápasů, přičemž rovných 110 jich bylo vítězných. Mužstvo s ním v zádech tak zvítězilo v 61 procentech zápasů, do kterých Hnilička nastoupil. Zbylých 62 zápasů tým prohrál, 7 pak skončilo remízou.

Za Hniličkův příchod se musela bohatá Ufa finančně vyrovnat nejen s Libercem, ale zaplatí také vedení ruské soutěže. V této sezóně už jsou možné pouze sankciované výjimky v podobě angažování zahraničního gólmana, v té příští to už pravděpodobně nebude možné vůbec.

Zájem byl i ze zámoří

"Pro mě bylo důležité se takhle rozhodnout, protože se schyluje k tomu, že tam zahraniční gólmani nebudou. Já už jsem ani nečekal, že bych někam z Liberce odcházel," připustil Hnilička na tiskové konferenci. "Ještě jsem však v sobě našel kousek takové té sportovní výzvy jít do zahraničí, ačkoliv jsem všechny výzvy už dlouho viděl jen u nás v extralize a v národním týmu. Tak jsem si řekl, že to zkusím," uvedl Hnilička.

Podle zpráv z libereckého tábora se jedna nabídka pro Hniličku objevila už před Ufou. "Na konci prázdnin, dokonce ze zámoří, ale nebyla akceptovatelná ani pro Milana, ani pro klub, takže jsme ji záhy zavrhli," prozradil prezident Bílých tygrů Petr Syrovátko. Před deseti dny však přišla mnohem zajímavější nabídka z Ruska.

"Při těch změnách, které v klubu nastaly, jsme si s manažerem Jechem řekli, že nebude úplně na škodu si vyzkoušet, jak můžeme žít bez gólmana, na kterém jsme postavili veškeré kvalitativní posuny," řekl Syrovátko. "V dané chvíli je to o tom, aby se ten mančaft naučil žít bez Hniličky v zádech a bez toho, abychom se mohli vždycky otočit a měli v zádech jistotu, kterou jsme v něm měli."

Reklama

Související témata: