Hlavní obsah

Říha: Už jsem nabídl i rezignaci, vedení tento krok odmítlo

Trenér extraligových Pardubic Miloš Říha koučuje tým, který je v krizi. Jeden z předsezónních adeptů na mistrovský titul a loňský finalista celé soutěže se krčí ve spodních patrech tabulky. Týmu hned zpočátku neprospěla šňůra jedenácti zápasů na cizích kluzištích. Pardubičtí se přesto trápí dál. "Jsem ten, kdo musí nést hlavu na pranýř," říká Říha.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér hokejových Pardubic Miloš Říha

Článek

Pardubice prohrály po reprezentační pauze všechna tři utkání. Naposledy doma proti Plzni úplně vyhořely v obraně. Co se dělo?

Jako tým jsme naprosto propadli v obranné činnosti. Marně jsem nabádal hráče k trpělivosti, každý to chtěl strhnout do útoku, jenže obrana hořela. Když jsme přece jen snížili na 4:5, tak jsem uvěřil v obrat, jenže přišly další neuvěřitelné chyby. Bylo to hokejové šílenství, které nás dostalo do krajně nepříznivé situace.

Co mužstvu především chybí?

Všechno se odvíjí od herní disciplíny, hráči musejí přijmout myšlenku, že jsou tým, a být naladěni na společnou notu. V současnosti musíme zapomenout na krásný hokej a hrát účelně. Je nutné to zvládnout, i když Blažek a Pivko berou antibiotika a Ondřej má problémy s páteří. Z obrany pak problémy s kotníkem vyřadily Šedu. A Richter? V jeho případě no comment.

Pardubice patřily před sezónou k favoritům extraligy, jenže série 11 zápasů na cizím ledě v úvodu sezónu mužstvo poslala ke dnu tabulky a nyní se trápí i doma...

Jsme pod silným tlakem, který vyplývá z našeho postavení v tabulce. Situace Pardubic se neustále probírá v médiích, je tu i sponzorský tlak, nespokojeni jsou pochopitelně také fanoušci.

Jak tuhle situaci snášíte vy osobně?

Já jsem v Pardubicích sedmou sezónu, nic podobného jsem ovšem nezažil. Mám z toho špatnou náladu a dělá mi to starosti.

Uvažoval jste o rezignaci?

Jednou jsem ji už nabídl, vedení klubu tento krok odmítlo s tím, že uděláme jiné věci. Management za mnou dosud stojí, máme pravidelné schůzky, tlak si na sebe vytvářím spíš sám. Za posledních pět let jsem nevymyslel tolik nových věcí jako za dva poslední měsíce. Nechci ale na nikoho nic svalovat. Já jsem zodpovědný, ten, kdo musí nést hlavu na pranýř.

Kudy vede cesta z krize?

Pořád se tam dá něco vymyslet. Záleží na nás všech, jak se k tomu postavíme. Pokud půjdeme proti sobě, tak to bude špatné. Jestli se ale chytneme za hlavu a budeme si fandit, tak to má nějaký směr a smysl. Mužstvu věřím, přemýšlím každý den, jak ho zase dostat nahoru.

Reklama

Související témata: