Hlavní obsah

Domácí týmy uspěly, hokejisté Budějovic i Slavie vedou

PRAHA

Stejně jako v první čtvrtfinálové dvojici hokejové play-off, i v úvodních zápasech druhé dvojice zvítězily domácí týmy. České Budějovice vyhrály po brankách Kůrky a Gulaše nad oslabeným Kladnem 2:0, Slavia nastřílela Třinci čtyři branky a s přehledem zvítězila 4:1. Dva góly si připsal slávistický obránce Jan Novák. Oba týmy se ujaly vedení v sérii 1:0.

Článek

Kladno se představilo na ledě Českých Budějovic, nejlepšího týmu základní části. Středočeši museli ve své sestavě oželet nejlepšího střelce týmu Martina Procházku, chyběli také Tomajko, a zkušení obránci Štěpánek a Ševc.

Kladenský kapitán Pavel Patera vstoupil do utkání přemotivován a hned v úvodní minutě usedl na trestnou lavici. Hostující brankář Zdeněk Orct musel od začátku oslabení čelit obrovskému tlaku. Střely Brabence a Gřegořka ještě pokryl, na blafák Tomáše Kůrky ze sóla už byl ale krátký. Jihočeši i ve hře pět na pět drtili svého soupeře. Hudcova střela skončila mimo a Tomanovo nahození Orct pokryl.

V poslední vteřině první desetiminutovky se ale rozsvítilo červené světlo za Orctovými zády podruhé. V nájezdu dva na jednoho našel Vak volného Milana Gulaše, pro kterého nebyl problém zasunout puk do prázdné brány. Do konce první části se již skóre nezměnilo, Kladno však bylo celou třetinu pod tlakem, na Turka vyslalo pouhé dvě střely.

Na začátku druhé části mohl Gulaš přidat další branku, Orct jeho střelu ale skvělým zákrokem pokryl. O pár minut poději měl brankář hostů štěstí, když Květoňova střela po samostatném sólu skončila nad jeho brankou. Když ve třetí části neuznali rozhodčí Gřegořkův gól pro úmyslné kopnutí kotouče do branky, skončil zápas 2:0.

Slavia přehrála Třinec

Hokejisté Slavie vlétli na Třinec od prvního vhazování a na svou první radost nečekali dlouho. Už ve 45. vteřině zápasu od modré napřáhl Jan Novák, jehož střela skončila až v síti za Vojtkovými zády. Třinec se pokusil převzít taktovku zápasu na své hokejky, pozorná slávistická obrana je ale do vážnějších situací nepouštěla. Naopak, Pražané sami udeřili. V první přesilovce utkání ještě nebyl uznán po konzultaci s videorozhodčím gól Žižkovi. Slávistický obránce se ale dočkal v následující početní výhodě, v minutě jedenácté, kdy ze stejné pozice jako Novák prostřelil třineckého brankáře podruhé.

O tom, že třinečtí prohrají první dvacetiminutovku o tři góly, rozhodl svou druhou brankou zápasu Novák, který byl znovu úspěšný po střele od modré čáry. Těsně po polovině utkání jeli Hruška s Klepišem na jediného třineckého beka. První jmenovaný dobře načasovanou přihrávkou našel Klepiše, který střelou pod víko rozradostnil O2 Arenu počtvrté.

Třinečtí snížili ve 35. minutě, kdy přesilovkovou kombinaci zakončil po Skořepově přihrávce do prázdné branky Lubomír Korhoň. Slezané se osmělovali stále více. Blízko k brance měl Barinka, jeho střela ale skončila pouze na tyčce. Ani Martynkův pokus Svobodu nepřekvapil. Slavia své třígólové vedení již udržela a zvítězila 4:1.

Čtvrtfinále ČP play-off O2 extraligy, 2. zápasy:
České Budějovice - Kladno 2:0on-line
Branky: 3. Kůrka, 10. Gulaš. Stav série: 1:0.
Slavia - Třinec 4:1on-line
Branky: 1., 14. Novák, 11. Žižka, 32. Klepiš - 35. Korhoň. Stav série: 1:0.

Reklama