Hlavní obsah

Historie se opakuje, Liberečtí proti Slavii věří v déja vu

LIBEREC

Déja vu... Jako byste to už jednou zažili. Semifinálová série Slavie s Libercem nabízí navlas stejný scénář, který byl k vidění před třemi lety. Tehdy se oba soupeři potkali sice už ve čtvrtfinále, výsledky jednotlivých zápasů ale přesně kopírovaly ty letošní. Za stavu 3:3 se série stěhovala do Prahy, kde Tygři poprvé vyhráli venku a radovali se z postupu. Bude tomu tak i letos? "Vůbec bych se nezlobil,“ usmívá se útočník Liberce Václav Nedorost, který tři roky starou sérii zažil na vlastní kůži.

Článek

Po nepovedeném pátém zápase na ledě Slavie bylo v kabině Severočechů o trochu rušněji. „Řekli jsme si k tomu pár věcí. Co hlavně? Že jsme za celý zápas nedokázali zareagovat na taktiku Slavie,“ popisoval Nedorost. Tygři si slova trenérů vzali k srdci a v sobotním zápase se dokázali oklepat. Pomohla jim k tomu i ubráněná první desetiminutovka, ve které měla Slavia navrch. „Začátek měli slávisté dobrý. Trošku jsme nevěděli, co na ně hrát,“ přiznal útočník, podle kterého jeho tým zvedl Víškův gól z jedenácté minuty.

Na začátku druhé třetiny ale na Gregorův tým přišla slabší chvilka, Pražané si vytvořili drtivý tlak a vyrovnání viselo ve vzduchu. Po osmdesáti odehraných vteřinách ale podruhé v krátké době vypadl proud a oba týmy odešly zpátky do kabin. „Do třetiny jsme vstoupili laxně. Trenéři nás sprdli, nad jejich slovy jsme se zamysleli,“ řekl Nedorost a zároveň dodal, že případný gól by Slavii posadil do sedla.

Další útočník Tygrů Pavel Kašpařík ale odmítá, že by vynucená pauza byla klíčovým momentem utkání, byť Pražany zastavila v jejich rozletu. „Pro obě mužstva to bylo stejné.“ Během necelé čtvrthodinky však hráči trochu vychladli. „Abyste se pak dostali zpátky do tempa, musíte udělat pár rychlých temp, při prvním střídání se s někým srazit,“ dává radu Nedorost.

Nedorost: Nezlobil bych se, kdyby to dopadlo stejně

Po šesti zápasech je tak srovnáno, o postupujícím rozhodne až poslední zápas. Celá série se tak až neuvěřitelně podobá té, kterou oba týmy absolvovaly před třemi lety, kdy v zámořské NHL panovala výluka a některé hvězdy tak hrály i v české extralize. Jediný drobný rozdíl existuje v tom, že tehdy na sebe mužstva narazila už ve čtvrtfinále. I tenkrát ale oba týmy stoprocentně využívaly domácího prostředí. Až do sedmého duelu. V něm Severočeši na ledě Slavie jednoznačně dominovali, po úvodní dvacetiminutovce vedli už 4:0, celý zápas pak vyhráli 5:1 a slavili postup mezi nejlepší čtveřici.

„Je to úplně stejný jako tenkrát,“ přiznává Nedorost, který tři roky starou sérii v dresu Liberce absolvoval. Když se ho zeptáte na klíčové sedmé utkání, všechno si ihned vybaví. „Před tím zápasem jsme trochu změnili taktiku. Zalezli jsme a z prvních dvou brejků jsme hned dali dva góly,“ vybaví si. Slavii katastrofální úvod poznamenal, zvednout se už nedokázala. „Jejich brankář Franěk tenkrát skoro nic nechytil,“ vzpomíná, zároveň ale upozorňuje, že v pondělí to bude úplně něco jiného.

„Týmy jsou úplně jiné. Oni měli v kádru hvězdy typu Vlasáka, Stümpela, Pálffyho,“ říká Nedorost, který upozorňuje, že současná ledová plocha je oproti té předchozí mnohem užší. „Kdyby to ale dopadlo úplně stejně, vůbec bych se nezlobil,“ mrká spiklenecky. Šestadvacetiletý útočník dobře ví, že obě mužstva už se dokáží překvapit jen stěží. „To se ani nedá. V sezóně proti sobě nastoupíme už pojedenácté,“ poukazuje na vysoké číslo vzájemných zápasů. „Chceme být první tým, který prolomí novinářské pořekadlo „můj dům, můj hrad“,“ burcuje jeho spoluhráč Kašpařík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.