Hlavní obsah

Hokejový trenér Venera se vrací do Zlína

ZLÍN

Novým trenérem extraligových hokejistů RI Okna Zlín se stal Zdeněk Venera. Jeho asistentem bude Rostislav Vlach, jenž vedl tým po prosincovém odchodu Ernesta Bokroše. Padesátiletý Venera, který v uplynulé sezóně vybojoval s Karlovými Vary překvapivě stříbrné medaile, podepsal ve staronovém působišti smlouvu na dva roky.

Článek

Do Zlína, kde strávil většinu hráčské, trenérské i funkcionářské kariéry, se vrací po tříleté přestávce.

Naposledy působil Venera ve Zlíně před odchodem do Karlových Varů ve funkci generálního manažera. "Vracím se do kvalitního klubu a známého prostředí. Loňská sezóna se Zlínu nevydařila. Klub má ale kvalitní zázemí, proto jsem si nesmírně vážil této nabídky," uvedl Venera na páteční tiskové konferenci. Už v pondělí povede ve Zlíně v roli hlavního trenéra letní přípravu.

Karlovy Vary opustil po úspěšném angažmá, které vyvrcholilo bojem o titul, v němž Západočeši podlehli v sedmi zápasech favorizované Slavii.

Tři roky byly akorát

"Tři roky v Karlových Varech byly tak akorát. Tím, že jsme se dostali do finále, tak se pohled veřejnosti změnil. Ale myslím si, že doba mého působení ve Varech byla dostatečná," uvedl Venera, jenž bere svoje další působení ve Zlíně jako velkou výzvu.

Tým má podle něj na víc než na třinácté místo, které letos obsadil. Venera chce stavět hlavně na dobrých výsledcích mládeže. "Budeme spokojeni, když se nám podaří v příští sezóně dostat se do play-off. Kádr není špatný, je v něm nejlepší střelec extraligy, kvalitní brankáři. Samozřejmě se nebudu bránit kvalitním posilám, rozhodně ale nebudu sahat po nějakých vysloužilcích," uvedl Venera, který jako příklad kvalitních hráčů uvedl Petra Čajánka a Karla Rachůnka. "Po podobných typech bych rád sáhl. V opačném případě je ale lepší zapracovat do sestavy mladíky," nastínil Venera svou trenérskou filosofii.

Zlínský hokej Venera i během svého působení v Karlových Varech sledoval. "Strávil jsem zde celý život. Informace o týmu mám. Vím, že v něm loni bylo více mladších hráčů. Což je jediná cesta, kterou se dá jít do budoucna. Dlouhé roky si vedou ve Zlíně výborně dorostenci i junioři. Jediná cesta je vychovávat si svoje hráče. Pokud se ale podaří získat kvalitní posilu, tak budu spokojený," dodal.

Trenér roku 1999

Venera přivedl Zlín společně s Antonínem Stavjaňou ke druhému místu v roce 1999. Tehdy dosáhl, stejně jako letos, prestižní ocenění Trenér roku. Pod jeho vedením vybojoval Zlín o tři roky později ještě třetí místo v extralize.

"Věřím, že má tým na lepší umístění než v uplynulé sezoně a z tohoto pohledu budou také lepší naše výsledky. Kdybych o tom nebyl přesvědčen, tak bych smlouvu nepodepisoval. Ovšem je nutno vzít v potaz, že má extraliga hodně kvalitních týmů, které touží po titulu," poznamenal Venera.

V úvodu extraligy si s Venerou los zažertoval. Ve druhém kole v premiéře na domácím ledě Zlín přivítá 12. září právě Karlovy Vary. "Je to sice zajímavé, ale příliš to neřeším. Je jedno, v jakém termínu se s Karlovými Vary střetneme. Důležité bude, abychom bodovali," dodal nový kouč Zlína.

Reklama

Související témata: