Hlavní obsah

Záchytným bodem pardubického trenéra Sýkory je postup do play-off

PARDUBICE

Úkol pozvednout hru týmu a dostat ho po minulém výpadku do play-off extraligy svěřilo vedení hokejistů pardubického Moelleru do rukou kouče Václava Sýkory. Uznávaný trenér je však opatrný a stejně jako vedení klubu má i on o něco skromnější cíle, než bylo v Pardubicích za poslední léta zvykem. První metou znamenající úspěch v novém působišti by pro něho byl už postup do vyřazující části.

Článek

"Jdeme do sezóny s takovou tou dobrou pokorou a určitě ani hráči nejsou nijak vysoko. Víme, že to bude náročné a v extralize nebude jednoduchý soupeř. Pokud se podaří postoupit do play off, pak se může uvažovat dál. Je tu 14 mužstev, mohou tu být třeba jedno, dvě, tři mužstva ve špičce, ale zbytek bude obrovsky vyrovnaný," tipoval dnes Sýkora, podle něhož budou o play off usilovat všechny týmy včetně nováčka z Mladé Boleslavi.

Síla pardubického mužstva, z nějž oproti loňsku vypadli Petr Sýkora a Tomáš Rolinek, se prý jen velmi špatně porovnává. "Nejde jen o tyto dva hráče. Do mužstva zase jiní hráči přišli. To mužstvo na těch dvou hodně stavělo, a teď bude muset stavět na něčem jiném, třeba na kolektivnějším týmovém pojetí," řekl novinářům Sýkora.

Dobře zná tlak na výsledky týmu z předchozích působení, přičemž ten nejvíce podobný pardubickému zažil asi ve Spartě. Naposledy vedl v minulém ročníku Znojmo. "Rozdíly jsou. Toto je silný klub s větším zázemím a zajištění kolem je na vysoké úrovni, i když třeba ve Znojmě, co se týkalo tréninku a fáze regenerace, to vše bylo také na vysoké úrovni. Zájem lidí a veřejnosti je však daleko více znát tady a ještě to asi přijde se startem extraligy. Je znát ten tlak a očekávání, ale já jsem tuto situaci poznal již při svém působení ve Spartě," připomněl Sýkora.

Spolupráci se Seidlem prověří čas

Bývalý kouč Kladna či Litvínova hodně litoval ztráty trenérského parťáka Ladislava Lubiny. "Pro mě byla obrovská výhoda, že Láďa tady to prostředí dokonale zná, byl u mužstva velkou část loňské sezóny a věděl, jaké byly okolnosti. Zná dobře hráče a další věci okolo, které nejsou zanedbatelné, když přijdete jako nový trenér do nového prostředí," vypočítal Sýkora.

Měl tím na mysli například tréninkové možnosti, co se týká terénu využitelného pro kola, běhání a další přípravu. "Láďa je navíc hodně progresivní v myšlení o hokeji a měl velký zájem na tom, aby se ta práce dělala smysluplně. Měl již nějaké podklady z loňska ohledně zdravotního stavu hráčů nebo fyzické kondice, nějaké testování a kontakty, které jsme využívali třeba pro způsob tréninku. V tom jsem viděl jeho obrovský přínos," přiblížil spolupráci Sýkora.

Osud však jejich společnou cestu před více než měsícem rozdělil, když se Lubina stal viníkem autonehody, při níž zemřel otec fotbalisty Vratislava Lokvence. "Strašně mě mrzelo, co se stalo," řekl Sýkora. "Bral jsem to jako ztrátu, ale tím nechci říct, že by spolupráce s (novým asistentem) Jirkou Seidlem neměla fungovat. Okolnosti, za jakých jsme se sešli, však byly docela dramatické a překotné, takže teprve čas ukáže," uvedl Sýkora ke spolupráci s trenérem, jenž byl u pardubického týmu asistentem Miloše Říhy v letech 2002 až 2004.

Reklama

Související témata: