Hlavní obsah

Nedoléčený Orct musel náhle čelit Spartě, v závěru jej braly křeče

KLADNO

Ačkoliv byl Zdeněk Orct v předchozích sezónách jasnou brankářskou jedničkou hokejistů Kladna, od začátku letošní sezóny jen kryl záda skvěle chytajícímu Kopřivovi. Za šanci v úterním 7. kole by tak mohl být vděčný. Jenže jeho příležitost přišla v krajně nevhodnou dobu. Do branky Orct musel proti rozjeté Spartě a s nedoléčeným zraněním ruky, posledních pět dnů dokonce nebyl s týmem ani na ledě.

Článek

Zdeněk Orct nedokončil minulý týden kladenský trénink, když inkasoval nepříjemnou ránu do ruky. Posledních pět dnů tak vůbec nechodil s mužstvem na led a snažil se dát zranění do pořádku. Pro Kladno to nebyla nejhorší zpráva, protože nová jednička týmu Miroslav Kopřiva zatím chytala bezchybně. Jenže v pondělí Kopřivu schvátila střevní chřipka a do branky musel hodně nečekaně Orct.

Bez obstřiků nastoupit nemohl

"Dozvěděl jsem se o tom v pondělí navečer a bylo to pro mě dost velké překvapení. Když pravidelně netrénujete a nejste úplně zdravý, tak moc nepočítáte s tím, že byste mohl chytat," řekl Orct po zápase v rozhovoru pro Sport.cz. "Bylo to takové hození do vody a ty se teď starej. Jasně, od toho tu jsem, abych chytal.  Ale samozřejmě je lepší, když je gólman v tréninku a rozchytaný," vykládal rozpačitě.

Jenže nebylo zbytí, kladenští trenéři měli k dispozici už jen dvacetiletého Lukáše Cikánka a nezkušeného mladíka se proti silné Spartě nasadit neodvážili. Do branky tak musel s obstřiky proti bolesti Orct. "Bez injekcí bych to těžko mohl odchytat, ruka pořád není v pořádku a je to dost citlivý. Po fyzické stránce to pro mě bylo dost těžké," nesnažil si Orct hrát na hrdinu.

Nohy teda bolely šíleně

Sparta od začátku hrozila z každé útočné akce a dávala mu pořádně zabrat. "V první třetině byl asi největší tlak Sparty a už tam jsem se zavařil, a pak se z toho těžko dostával," přiznal Orct. "Patnáct minut před koncem mě navíc začaly chytat křeče do nohou, což se mi za dvacet let v profesionálním hokeji ještě nestalo. Nohy mě teda bolely šíleně a k tomu se ještě přidaly bolavé ruce...," popisoval své trápení.

O tom, že by mohl postupem času získávat na brankářské jistotě, se mu mohlo jen zdát. První gól inkasoval ve dvanácté minutě, za dalších pět minut lovil puk ze sítě podruhé. "Byly to samé smolné góly. První branku jsem ani pořádně neviděl, při druhém tam přede mnou padal bek, třetí zase další obránce tečoval..."

Kritizovat spoluhráče z defenzívy však nechtěl. "Asi to bylo z přemíry jejich snahy, že mi chtěli co nejvíce pomoci," tvrdil na adresu obrany, kterou o víkendu oslabil odchod Pavla Skrbka do Švédska. "Samozřejmě je znát, když takový hráč odejde. Když se podíváte na naší sestavu, tak máme samé mladé obránce a ta zkušenost tam někdy trochu chybí," myslí si Orct, jenž je v případě potřeby připraven nastoupit i v pátečním utkání Kladna ve Zlíně.

Reklama

Související témata: