Hlavní obsah

Slavia je v krizi. Od začátku nám schází bojovnost, přiznává Beránek

PRAHA

Zapomeňte na Slavii, kterou jste znali z úvodu sezóny. Tehdy tým své soupeře jednoznačně přehrával a připisoval si jednu výhru za druhou. Nyní je tomu přesně naopak. Růžičkův tým již pět zápasů neokusil pocit z vyhraného duelu. Úřadující mistr se topí v krizi, výkony zaostávají za očekáváním. Navíc ve velmi nevhodnou chvíli. Už 3. prosince totiž sešívané čeká klíčový zápas s Curychem o postup do semifinále Ligy mistrů.

Článek

Že má tým k herní pohodě na míle daleko, přiznává i ten nejpovolanější. Kapitána Josefa Beránka současná situace trápí. „Nemyslím si, že je to o jedné výhře, která nás nastartuje. Musíme začít bojovat a zlepšit výkony. Není to o tom, že si po jednom vyhraném zápase řekneme, že teď už to půjde samo,“ uvědomuje si Beránek, že cesta k léčbě slávistických neduhů bude o trochu klikatější.

Podle něj Slavia postrádá aspekt, bez kterého se v nynějším hokeji nikdo neobejde. Bojovnost. A Pražanům tato vlastnost podle Beránka schází už od samého začátku soutěže. „Určitá bojovnost nám chyběla od začátku extraligy, akorát se nám dařilo herně. Od začátku soutěže nedokážeme zabojovat, když se nám herně nedaří.“ V hledání chyb by měl každý z hráčů začít u sebe. Slavia se totiž až příliš upnula ke svým oporám, od kterých čekala, že budou rozhodovat každý zápas.

Na Bednáře nemůžou spoléhat 

„Všech dvacet hráčů by si mělo uvědomit, že musí začít hrát. Ne vždy budou utkání rozhodovat klíčoví hráči. Pokud si kterýkoliv z hráčů svou úlohu nebude plnit, nemůže to fungovat. Nemůžeme hrát na to, že Adam (Svoboda) chytne patnáct nájezdů, tři hráči dají dva góly a bude to v klidu a nějak se to odehraje. Takhle to funguje jen chvíli, dlouhodobě to je problém,“ vybízí Beránek své spoluhráče, aby své kvality ukázali na ledě.

S jeho slovy přímo úměrně souvisí i zranění klíčového střelce Jaroslava Bednáře. Když bylo Slavii těžko, téměř s železnou pravidelností se mohla spolehnout, že ji Bednář k bodovému zisku dotáhne. Nyní ovšem Bednář pro naražený hrudník nehraje a Pražanům tak jeho góly chybí. „Jeho ofenzivní schopnosti jsou pro tenhle mančaft strašně důležité. Když hraje, zvedne se s ním i celá jeho lajna. Ale na to nemůžeme spoléhat,“ kroutí hlavou Beránek.

Musí táhnout za jeden provaz

Po prohře 2:3 na nájezdy se Znojmem si v kabině vzali proslov i slávističtí trenéři. Mužstvu oznámili, že jej v nejbližších dnech čekají zvýšené tréninkové dávky. Hlas prý ovšem nezvyšovali. „O tom to není. Stejně tak by nebylo dobré, aby si hráči hned po zápase něco vysvětlovali a nadávali si. To žádnému kolektivu nepomůže. Spíš jde o to, aby si uvědomili, co mají dělat a začali táhnout za jeden provaz,“ tvrdí kapitán.

Slavii navíc nyní v extralize nečekají lehké dny, v následujících pěti utkáních pokaždé nastoupí na půdě soupeře. „Tohle nikdy na psychice nepřidá. Na druhou stranu si myslím, že tento mančaft by mohl být natolik silný, že když je zapotřebí, začne tahat za ty správné nitky. Není to ale o tom, že louskneme prstem a řekneme si, že od teď začneme vyhrávat,“ uvědomuje si Beránek.

Na Curych se upínat nemůžou

I přes sérii pěti proher zůstávají Pražané v tabulce na třetím místě. Podle Beránka ale mužstvo postavení v tabulce příliš nesleduje. I když... „Vždycky je příjemnější, když konkurenti prohrají a nepadáme tabulkou dolů. Stres není tak velký. Bodový propad tam už ale skoro žádný není, takže pokud se nezvedneme, může to být s námi špatné.“

Slavii klidně může nastartovat klíčový duel sezóny, který 3. prosince sehraje se švýcarským Curychem. Pokud Růžičkova parta postoupí, úspěch se může přenést i do domácí soutěže. Takovéto myšlenky si ale pětinásobný mistr české soutěže vůbec nechce připouštět. „Je hrozně krátkozraké upínat se k zápasu s Curychem s tím, že případná výhra s ním naše prohry smaže,“ zakončuje Beránek.

Reklama

Související témata: