Hlavní obsah

Hübla čeká první play-off v roli jedničky, ale nervozitu necítí

LITVÍNOV

Brankář Litvínova Jaroslav Hübl by se měl poprvé v kariéře představit v extraligovém play-off v roli týmové jedničky. Zodpovědnost však jednoho z nejlepších gólmanů základní části nijak nesvazuje. Čtvrtfinále proti Karlovým Varům, které bude odvetou za loňskou sérii ve stejné fázi soutěže, v níž zvítězil 4:1 na zápasy soupeř, si chce hlavně užít a přispět k postupu.

Článek

Herní pauza po skončení základní části už je dlouhá, Severočeši se těší, až série odstartuje. "Je to vrchol sezóny, kvůli kterému se celý rok dře," uvedl Hübl v rozhovoru s ČTK. Říká se, že play off mnohdy rozhodují výkony gólmanů, z toho si však těžkou hlavu nedělá. "Po tom, co jsem si v kariéře už prošel, mě to nijak nesvazuje. Rozhodně si to chci spíš užít a už se na to fakt moc těším," prohlásil Hübl.

Očekává, že úvod série bude asi z obou stran o něco opatrnější. "Týmy potřebují naskočit po té pauze, která byla dlouhá. Bude důležité, jak to kdo zvládne, ale já věřím, že my ano. Nám ta přestávka určitě pomohla po zdravotní stránce, protože jsme měli plno zraněných," připomněl Hübl poslední kola, v nichž trenéři jen těžko lepili sestavu dohromady. I přesto tým závěr dlouhodobé části zvládl a s přispěním tří výher uhájil třetí místo. "Ta tři vítězství nám moc pomohla. Byli jsme moc rádi, že to tak dopadlo," dodal Hübl.

Podle jeho předpokladů však nebude série vypjatá tolik jako ta loňská, v níž se to hemžilo potyčkami a vyššími tresty. "Myslím, že to nebude takové. Začalo to tehdy zraněním 'Fráni' (Petra Fraňka). Někteří z našich kluků to v sobě měli celou sérii a to byl problém, protože v tak vyrovnaných zápasech rozhodují maličkosti," řekl Hübl. Myslí si, že jednotlivá utkání budou podobně vyrovnaná. "Musíme si hlavně dát pozor na vyloučení a být trpěliví, vyhrát třeba 1:0 gólem v poslední minutě," nabídl Hübl recept na překonání loňského finalisty.

Největší zbraní Energie jsou Skuhravý a Kumstát

Za tradičně nejnebezpečnější zbraň Energie považuje dvojici vysokých útočníků Václav Skuhravý - Petr Kumstát. "Ale oni jsou na tom podobně jako my. Také mají vyrovnané lajny. Loni se třeba tolik nedařilo Skuhravému s Kumstátem, ale pak nám dal tři góly Pech," varoval Hübl. I proto by uvítal návrat zkušeného Jiřího Šlégra do obranných šiků před sebou. "Určitě bych byl rád, uvidíme, jak to dopadne. Šance je, u Jirky je to trochu jiné, on má rychlejší regeneraci než ostatní. Hodil by se nám, svými zkušenostmi i na přesilovkách," prohlásil Hübl.

Šestadvacetiletý gólman má za sebou dosud vynikající sezonu. V 35 odchytaných zápasech udržel pětkrát čisté konto, což bylo zároveň nejvíce v extralize. "Je to i tím, že jsme celkově nedostávali tolik gólů a asi nikdo nečekal, že se nám bude tak dařit," mínil Hübl. Ve zbývajících dvou nejsledovanějších statistikách gólmanů byl třetí, když v průměru inkasoval 2,39 branky na zápas při úspěšnosti zákroků 93,37 procenta. Kromě toho stihl na podzim ve třech zápasech vypomoci Davosu ve švýcarské lize.

"Sezona je zatím opravdu dobrá, i když ta čísla mohla být i lepší a hlavně nepříliš povedená poslední čtvrtina to o něco zhoršila. Tam jsme dostali třeba pět gólů právě ve Varech," vzpomněl Hübl na jeden ze dvou zápasů, v nichž proti nejbližšímu soupeři v sezoně chytal. Tím druhým byla výhra 4:2. Vyhovovalo mu střídání s kolegou Petrem Fraňkem. "S trenéry jsme si dobře nastavili, jak vše bude a jak budeme nasazováni na určité série. S velkým předstihem jsme se tak mohli připravit na soupeře."

Svými výkony umlčel hlasy, které poukazovaly na to, že chytá hlavně díky skutečnosti, že Litvínov vede z trenérské lavičky jeho otec Jaroslav Hübl starší. S ním však mimo tým hokej příliš neprobírá. "Ono záleží také na situaci. Někdy zápasy rozebíráme, ale jsou to hlavně ty, v nichž nastaly nějaké chyby," uvedl.

Reklama

Související témata: