Hlavní obsah

VIDEO: Hromadná bitka, strach o děti pardubických hráčů. I to byl závěr duelu v Plzni

PLZEŇ

Vypadalo to na poklidný závěr již rozhodnutého duelu. Do konce zbývalo jen pár vteřin, když plzeňský útočník Martin Straka upaloval podél mantinelu vstříc prázdné pardubické brance. V tom jej ale na hrazení přišpendlil pardubický zadák Petr Čáslava. Domácí hráči se jeli svého kapitána a klíčového hráče zastat, což nakonec přeteklo v hromadnou potyčku. Rozhodčí za ni udělili dohromady 181(!) trestných minut.

Článek

„Měl jsem puk a viděl, že na mě někdo jede. Chtěl jsem se otočit, dostal jsem tělo a šel jsem do mantinelu. Nechtějte ale po mně, abych to posuzoval. Od toho je tam rozhodčí,“ říkal bezprostředně po zápase do novinářských diktafonů Martin Straka. Nařknout zadáka Pardubic z úmyslného zákroku ale nechtěl. „ Takové je play-off, to se stává. Měl jsem si dávat většího bacha, nahodit puk do pásma a vyhnout se už dávno,“ dával vinu spíš sobě samotnému Straka, který si z osudného střetu neodnesl žádný šrám.

To Petr Čáslava měl na celou situaci naprosto jednoznačný názor. „Podle mě to faul nebyl. Určitě jsem tam nešel s tím, že budu faulovat. Martin je menší a když takhle dám ruce (ukazuje, jak k zákroku došlo), má je u své hlavy. Myslím, že jsem ruce nezvedal,“ hájil se zadák se zkušenostmi z národního týmu.

CO STOJÍ O ČÁSLAVOVĚ ZÁKROKU V OFICIÁLNÍM ZÁPISE:
V čase 60,00 potrestán hráč č. 36 Čáslava za likvidační zákrok na hráče č. 28, kterým odstartoval hromadnou šarvátku.

Nesnažil se ale zapírat, že dobře věděl, proti komu se zrovna rozjel. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem nevěděl, že to byl Straka. Chtěl jsem ale jen zabránit gólu,“ přiznal Čáslava, který zároveň odmítl, že by se snažil plzeňského kapitána zkontaktovat s omluvou. „Nemám důvod se mu omlouvat, faul to nebyl,“ zopakoval.

Plzeňský asistent trenéra Milan Razým souhlasil, že zákrok parametr „likvidační“ nesnesl, vadilo mu ale něco jiného. „Považuji ho za zbytečný a nepřiměřený. Zvlášť když se jednalo o Straku. Ve světě je normální, že tým své vůdce chrání, že na svoji ikonu nedá dopustit. Soupeř pak tedy musí počítat s odezvou.“

Čáslava: Následná bitka mě nepřekvapila

Ta se také záhy dostavila. K Čáslavovi se Strakou se okamžitě sjeli zbylí hráči přítomní na ledě a začala hromadná šarvátka. „Měli jsme tam velký kluky (směje se)... Je hezké, když tam naskáčí s tím, že se vás jdou zastat. Ukazuje to sílu a charakter mančaftu. Tým si navzájem pomáhá,“ poukázal Straka na to, že se jej jeli zastat například i Vlasák s Vostřákem, postavou spíše střízlíci.

„Nepřekvapilo mě to,“ reagoval Čáslava na vznik potyčky. V ní si nejaktivněji počínali především plzeňský Matějovský a pardubický Cetkovský. Na tvářích obou borců se po pár úderech pěstmi objevila dokonce krev. Diváci okamžitě zasypali led plastovými lahvemi a různými odpadky, rozhodčí pro uklidnění situace raději nechali doběhnout zbylý herní čas a poslali hráče do kabin. Následně se sjeli k boxu trestoměřičů a dlouhé minuty se radili o výši trestů pro aktéry.

Tři hráči si rozhodující duel nezahrají

Výsledek? 181 trestných minut, včetně tří trestů ve hře, který znamená automatickou stopku pro nadcházející zápas. Rozhodující sedmý duel se tak bude muset obejít bez plzeňského Matějovského a pardubických Cetkovského s Čáslavou.

Tím ale celý incident zdaleka neskončil. Když Východočeši odjížděli do šaten, plzeňské publikum je zasypalo sprškou urážek, nad jejich hlavami navíc létaly různé předměty. Co víc, v nebezpečí byly i některé manželky a děti pardubických hráčů, které seděly přímo za hostující střídačkou. Postižení hokejisté si proto brali své potomky z rukou svých drahých poloviček a odnášeli je do kabiny, kde již žádné nebezpečí nehrozilo.

Straka: Fanoušky máme výborné!

„Tady nejde ani tak o nás. Byly tam děti a manželky pardubických hráčů, po kterých lidi házeli flašky. Konec byl prostě vyhrocený, tak se zapojili i fanoušci. Něco podobného ale nepamatuji. Je to smutný,“ kroutil Čáslava hlavou nad chováním plzeňských příznivců. Podle jeho slov museli členy své rodiny před běsnícím davem uchránit útočník Cetkovský a obránce Píša.

Plzeňský kapitán Martin Straka neměl o pozápasové dohře dostatek informací. Když hosté odcházeli z ledu, byl zrovna na ledě a s fanoušky si užíval slastné emoce po důležité výhře. „Nevím, co se tam dělo. Nechci to komentovat,“ prohlásil. Rozhodně si ale nemyslí, že by plzeňské publikum vybočovalo z mezí extraligového průměru. „Fanoušky máme výborné. Nemyslím si, že by byli sprostší nebo vulgárnější než v jiných klubech.“

Reklama

Související témata: