Hlavní obsah

Vary to mají ve svých rukách. Končit ale nechce nikdo, zní od sparťanů

PRAHA

Sezóna pro ně ještě nekončí! I když i ve čtvrtek měli hokejisté Sparty hodně namále. Na začátku třetí třetiny sice ještě nad Karlovými Vary vedli 1:0, pak se ale Západočechům podařilo srovnat a kdyby proměnili některou ze svých šancí, poslali by Pražany na dovolenou. To se ale nestalo, v prodloužení pak zajistil prodloužení série Kratěna. „Vary jsou pořád vepředu, mají to ve svých rukách. My jim to ale maximálně zkomplikujeme,“ burcuje úspěšný střelec.

Článek

Po dvě třetiny byla Sparta nebezpečnějším mužstvem. Vytvořila si nespočet vyložených šancí, narážela ale na jeden zásadní problém. Karlovarský brankář Lukáš Mensator přiváděl holešovické střelce k zoufalství. „Chtěli jsme hrát dobře z obrany a být aktivní v útočném pásmu. Dařilo se nám to, akorát jsme naráželi na výborného Mensatora,“ vysekl talentovanému gólmanovi poklonu Ondřej Kratěna. „Chytá výborně, ale naše střely a práce před brankou vždycky může být lepší,“ myslí si Kratěnův parťák z elitní formace Michal Broš, že hvězdu dělají z Mensatora částečně i sami sparťané.

V prodloužení se pak Kratěnovi podařilo Mensatora přeci jen překonat. V obranném pásmu přebral přihrávku od Davida Výborného, s pukem na holi projel až do útočného pásma a vymetl pavučinky v levém horním rohu brány. „Jen jsem pelášil s pukem dopředu. Hodně se to přede mnou otevřelo, měl jsem dost času,“ popisoval svou pouť za vítěznou trefou Kratěna. Když puk rozvlnil síť, dostavila se obrovská úleva. „Radost byla veliká, byl to moc hezký pocit. Ještě když vidíte, jak se lidé radují.“

Broš: Říkali jsme si, že prodloužení otočí celou sérii

Jaký to rozdíl oproti stavu sparťanské mysli před nastaveným časem. Jakákoliv chyba či nešťastný odraz puku by Výborného partu poslal ven ze hry o vysněný pohár. „V té době jsem uvolněný rozhodně nebyl. Tu situace si každý uvědomuje,“ přiznal Kratěna. To ovšem neznamená, že by po třetí třetině panovala v kabině domácích ponurá atmosféra. „Říkali jsme si, že tohle prodloužení otočí celou sérii. Jestli jsme k tomu opravdu našlápli, se uvidí,“ zapřemýšlel Broš.

Ten si cenil i toho, jakým způsobem Pražané k výhře dokráčeli. Vydřený triumf jim do dalších bojů může vlít krev do žil. „Ani jedna chyba nás nezlomila, poprali jsme se s tím. Pořád jsme věřili, že to alespoň v tom prodloužení uděláme. Spíš než o nervech to bylo o touze. Že na domácím hřišti před domácími fanoušky nemůžeme dopustit, aby se prohrálo,“ nechtěl Broš zklamat více než dvanáctitisícovou návštěvu.

Kratěna: Hlavně se nenechat zbláznit

I přes čtvrteční výhru ale drží trumfy ve svých rukách Karlovarští. V sobotu před sebou mají druhý mečbol k ukončení série, navíc před domácím publikem, které své miláčky po celý zápase žene freneticky kupředu. Počítáme-li i loňské vyřazovací boje, Západočeši v součtu s těmi letošními padli na svém ledě jen jednou. V loňské finálové sérii se Slavií. To poznala i Sparta, které se z lázeňského města nepodařilo v právě probíhající sérii přivést ani jeden bod.

„Musíme hrát dobře z obrany a vyrážet do rychlých protiútoků. Nesmíme se zbláznit a chtít rozhodnout v prvních pěti minutách,“ nabízí recept na úspěch Kratěna. „Věřím, že jsme se poučili ze čtvrtého zápasu a ještě sérii vrátíme do Prahy,“ doplňuje. Jeho slova potvrzuje i Broš. „Musíme se poučit z chyb a zlomit to. Vyhrát tam musíme, jinak nám končí sezóna,“ dobře si uvědomuje, že sebemenší zaváhání se rovná konci snu o zisku mistrovského grálu.

Na složitost situace v podobě tří vyhraných duelů v řadě si sparťané stěžovat nehodlají. Dobře vědí, že si za to mohou sami. „Do té situace jsme se dostali sami, tak se s ní musíme porvat. Víme, že už nemůžeme couvnout a podle toho se snažíme hrát,“ uvědomuje si Kratěna. Zároveň ale nezastírá, že výhoda je i přes triumf v pátém duelu stále na straně soupeře. „Vary jsou pořád vepředu, mají to ve svých rukách. My jim to maximálně zkomplikujeme. Nikdo nechce končit sezónu.“ Jestli se Spartě podaří i nadále udržet ve hře o finále, ukáže až sobotní šesté pokračování série.

Reklama

Související témata: