Hlavní obsah

Vítkovice před sezónou trápí finance, chybí třetina rozpočtu

OSTRAVA

S kádrem plným zvučných jmen, ale především s nenaplněným rozpočtem půjdou do nové extraligové sezóny hokejisté Vítkovic. Vedení klubu na středeční tiskové konferenci přiznalo, že stále neuzavřelo smlouvu s hlavním ekonomickým partnerem společností Evraz Vítkovice Steel, a i proto mu ve finanční rozvaze na příští ročník schází 30 až 45 procent.

Článek

Chybějící peníze jsou v Ostravě momentálně nejpalčivějším problémem. Klub má podle všeho pokrytou zatím zhruba jen polovinu sezony. "Do sezony jdeme s čistým štítem. Nikomu nic nedlužíme, platíme včas, ale s rozpočtem na tom nejsme dobře. S Evrazem vedeme intenzivní jednání, věříme, že to dobře dopadne, situace však není příznivá. Dneska nám chybí 30 až 45 procent rozpočtu," řekl prezident klubu František Černík.

I Vítkovice v létě podobně jako ostatní extraligové kluby sáhly k úsporným opatřením a rozpočet snížily zhruba o čtvrtinu. Generální manažer a kouč Alois Hadamczik s hráči našel společnou řeč při úpravách prémiového řádu, ale klub hledá dále cesty, kde ušetřit. "Na prémiích jsme ušetřili slušný peníz. Uvidíme, kde jsme schopni ještě snížit náklady. Už jsme v létě podnikli veškeré kroky ke snížení rozpočtu, ale dále budeme hledat nějaké rezervy," řekl Černík.

Od ekonomické stability se patrně budou odvíjet i sportovní plány. Vítkovice v současné době disponuji nadstandardním a silným kádrem, který o víkendu demonstroval svou sílu suverénním vítězstvím na mezinárodním turnaji ve švýcarském Yverdonu. Pokud by se však nenašly další finanční prostředky k naplnění rozpočtu, mužstvo by v současném složení stěží přežilo celou sezonu. "Museli bychom to postupně řešit a třeba uvolnit některé hráče. Náš kádr není nejlevnější, patříme ke špičce extraligy, co se týče platů hráčů," připustil Černík.

Vítkovice v letní pauze tým vyšperkovaly o reprezentačního beka Vladimíra Sičáka z Českých Budějovic a útočníka Petra Vránu z New Jersey, který se vrátil po několikaletém působení v zámoří. "Na posledních zápasech ve Švýcarsku mužstvo prezentovalo velice dobrou výkonnost. Musíme ale zlepšit disciplínu v mužstvu, mít méně vyloučených. Loni jsme s tím měli problémy. Od toho se to bude odvíjet," uvedl Hadamczik, kterému však v posledních dnech před startem sezony nadělaly vrásky zdravotní komplikace v kádru.

Jediným záporem úspěšného turnaje ve Švýcarsku byla zranění čtyř důležitých mužů. Ujčík si rozřízl loket, Burger má podvrtnutý kotník, Krenželok natržený sval v rameni a Kvapila stihla střevní viróza stejně jako Varaďu, jenž do Švýcarska ani neodcestoval. "Ale pokud všechno půjde normálně, všichni hráči by měli být příští týden fit," uvedl Hadamczik. Úvodní kola zato nestihne Vrána, kterému vytahovali šrouby po únorové operaci kolena. Do tréninku naskočí teprve začátkem příštího týdne.

Reklama

Související témata: