Hlavní obsah

Straka očekává nezvykle vyrovnanou hokejovou extraligu

PLZEŇ

Kapitán a generální manažer plzeňských hokejistů Martin Straka očekává před startem extraligy vyrovnaný ročník, ve kterém bude "maličko odskočená" pouze pražská Sparta. Ta má podle jedné z největších osobností soutěže k dispozici nejkvalitnější kádr. Ostatní týmy budou stejné a každé utkání bude těžké.

Článek

"Hlavně nečekám žádné odpočinkové zápasy," řekl v pondělí ČTK sedmatřicetiletý Straka. "Nebude žádné slabé mužstvo, jako byla loni Mladá Boleslav. Protože i ta Kometa (nováček extraligy z Brna) hodně posílila a mají tam také zkušené hokejisty," dodal.

Plzeň chce hrát agresivní, nátlakový hokej, napadat a dostávat se do šancí, nezpomalovat hru. Podle Straky musí mužstvo chtít a táhnout společně. "Jinak tam může být i Scotty Bowman (vítěz devíti Stanley Cupů v roli trenéra), a když kluci nebudou tahat společně, tak se výsledek nepovede," dodal.

Sestava Plzně ještě není jasná. "Nevím, jak dopadli kluci na dvacítkách. Nevíme, v jakém jsou stavu, a podle toho se vše poskládá. Scofield má nějaké potíže s kolenem, další Kanaďané Mark (Bomersback) a Dougie (O'Brien) už byli dneska na ledě," dodal Straka. Kanaďané prý vnesli na led agresivitu, přímočarost a rychlost. "Mají návyky úplně jiný, než máme my. Ta koncovka a motat se okolo gólmana, to jim je vlastní. Umí to odmalička, my to v sobě nemáme, snažíme se to učit, " dodal Straka.

Plzeň jedná pouze s Vampolou

Plzeň má podle něj velmi kvalitní tým, lépe poskládaný než loni a zkušenější. "Kluci si v minulé sezóně dokázali, že když do toho dají vše, tak se úspěch dostaví," dodal. Družstvo je sestaveno z velmi mladých hráčů i starších a hodně zkušených, kteří si navzájem pomáhají. Podle Straky nechybí žádný hráč na žádném postu. Klub nyní jedná pouze s útočníkem Petrem Vampolou.

"Dnes jsem s ním mluvil, musí odpoledne zpátky do Ufy. Do dvou dnů bude jasno, zda ho uvolní," uvedl generální manažer Plzně. Podle toho, jak to mužstvu půjde, by se teprve mohlo uvažovat o dalších změnách v sestavě.

Příprava Plzně pod vedením nového trenéra Mariána Jelínka byla podle Straky těžká. "Když hráči nadávají, má to nějakou cenu. I já občas nadával, ale bez toho to nejde," dodal. Léto s týmem neabsolvoval, ale poslední měsíc už ano. Za nejdůležitější teď považuje to, aby klubu neutekl začátek sezóny. "Mužstvo se pak uklidní, má nějakou psychickou pohodu a pojede to samo," uvedl Straka.

Starosti o osud klubu, do něhož kvůli jeho záchraně musel Straka vložit své peníze a nyní je jeho rozhodující spoluvlastník, ho nijak psychicky nevyčerpaly. "Určitě to bylo hektické, ale kluci, co se teď ujali vedení klubu, to zvládli perfektně, protože já jsem mohl myslet poslední měsíc na hokej. Tělo už se těší," dodal. Kapitán necítí, že by ho po záchraně klubu fanoušci častěji zastavovali. "Nikam moc nechodím. Jsem buď doma, nebo na stadiónu," dodal.

Klub prý finančí potíže nemá

Poté co v červnu převzal majoritní podíl v klubu, se prý výrazně změnil přístup sponzorů. HC Plzeň podle něj nemá finanční problémy, další partneři jsou v jednání. Spolupráce s městem, které před sezonou chtělo řešit finanční problémy darem, ale nakonec od něj couvlo, je stále podle Straky velmi dobrá. "Bez ní by to ani nešlo. My jsme na jejich stadiónu, platí nám tam spoustu věcí," dodal.

Největší novinkou bude obchod pro fanoušky před ČEZ Arenou, který klub otevře v pátek. "Bude tam spousta hezkých věcí pro dětičky i dospělé a to nám hodně pomůže," uvedl plzeňský kapitán. Dále klub intenzivně pracuje na otevření nové restaurace vedle stadionu. "Divákům by se to líbilo, kdybychom se tam mezi nimi občas zastavili," dodal.

V Plzni vědí, že první zápas ve středu s Kometou bude díky vynikajícímu brněnskému publiku velmi nažhavený. "Ale my se na něj taky těšíme a už aby to začalo," uvedl Straka. Divákům vzkázal, aby fandili jako loni. "Aby viděli, že i když zápas nevyjde, tak že jsme na ledě nechali všechno. Podobně jako v semifinále se Slavií," dodal. Na souboj s Pardubicemi a Dominikem Haškem se Straka moc netěší, protože mu dosud mnoho gólů nedal. "Dominik pozvedne mužstvo a celou ligu a bude na něj chodit spousta diváků," řekl.

Reklama

Související témata: