Hlavní obsah

Nerozlučná dvojice poprvé proti sobě. Byl to nezvyk, shodli se Hlaváč s Hlinkou

PRAHA

Pokud byste měli k někomu přiřadit spojení „hokejoví bratři“, k nim dvěma by rozhodně dokonale sedělo. Jan Hlaváč s Jaroslavem Hlinkou toho spolu nahráli tolik, že by se na ledě mohli hledat i poslepu. V pátek tomu ale na Spartě bylo jinak. Hlinka sice, jak jsou u něj fanoušci zvyklí, přetáhl přes hlavu dres Sparty, Hlaváč ovšem stál na opačné straně barikády oblékajíc dres Liberce.

Článek

Bronzové medaile se Spartou v sezónách 1995/96 a 1996/97. Zlatá medaile z ročníku 2006/07 opět v dresu holešovického celku. Stříbro z mistrovství světa 2006 z lotyšské Rigy. To jsou nejzářivější úspěchy, kterých parťáci Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč dosáhli bok po boku. Prostě nerozlučná dvojice, řeklo by se. Jenže v pátek toto pouto na krátký okamžik prasklo.

Brankář Liberce Tero Leinonen a Jaroslav Hlinka ze Spartyfoto: Právo/Petr Hloušek

Kvůli vysokým částkám za pojištění začínají sezónu čeští hokejisté, hrající ligu ve Švédsku, doma. To se týká i Hlaváče s Hlinkou, spoluhráčů z Linköpingu vedeného dalším Čechem Slavomírem Lenerem. Zatímco Hlinka si již z předstihem vyjednal začátek soutěže ve Spartě, u Hlaváče to bylo složitější.

Ne že by o něj v Holešovicích nebyl zájem. Sparťané by jeho služeb rádi využili. Jenže rozpočet není nafukovací, a tak z angažování dvaatřicetiletého forvarda sešlo. Hlaváč dlouho smutnit nemusel, okamžitě se totiž ozval ambiciózní Liberec. A hráč bez váhání kývl. „Pokud nejste hloupý, víte, jaká je situace. Sparta by mě chtěla, kvůli pojistce ale na mě už neměla finance. Jsem moc rád, že mě v Liberci vzali,“ děkuje bosům zpod Ještědu.

Z druhé střídačky vypadá stadión jinak

V pátek se Hlaváč na Spartu vrátil. Poprvé v životě jako soupeř. „Bylo to trošku jiné, poprvé jsem stál na pravé střídačce. Ten stadión z ní vypadá jinak,“ vyznal se po zápase, ve kterém Liberec padl až po prodloužení. I přes prohru ale nemusel být nespokojený. Bílí Tygři dosáhli na bod, ke kterému jim jednou trefou pomohl právě Hlaváč. „Ale pocity se ve mně po gólu nemísily. To vůbec ne. Nejsem přeci blázen bláznivej,“ říkal s úsměvem na tváři.

Jan Hlaváč za brankou Spartyfoto: Právo/Petr Hloušek

Ještě zvláštnější, než zavítat na Spartu coby protivník, pro Hlaváče bylo, že proti němu stál jeho stálý druh Jaroslav Hlinka. „Hrál tu odmalička, určitě to pro něj muselo být zvláštní,“ myslí si Hlinka a potvrzuje, že vidět postavu Jana Hlaváče na opačné straně bylo nezvykem. „Je to divný pocit, jsem zvyklý hrát s ním. Odehrál dobrý zápas, měli jsme to s ním těžké,“ pochválil svého kamaráda Hlinka, který se prosadil hned dvakrát. A Hlaváč mu kompliment obratem vrátil. „Dal nám dva góly, hrál výborně. Přál jsem mu to.“

Na konci října se vše vrátí do zajetých kolejích. Hlaváč s Hlinkou se přesunou do švédského Linköpingu, kde již budou strašit obrany soupeřů bok po boku.

Reklama

Související témata: