Hlavní obsah

Sparta - Slavia 2:3Slavia před rekordní návštěvou ovládla i druhé pražské derby, vyhrála 3:2

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Žižka 0 : 1
28. Gulaši 1 : 1
46. Vondrka 1 : 2
49. Havel 1 : 3
53. Langhammer 2 : 3

PRAHA

I druhé pražské hokejové derby se stalo kořistí Slavie. Svěřenci Vladimíra Růžičky o svém triumfu 3:2 rozhodli v třetí třetině, kdy se za nerozhodného stavu nejprve trefil v oslabení Vondrka, aby pak při hře v přesilovce přidal vítězný gól Havel. Spartě se pak povedlo už jen snížit. Utkání sledovalo 11 551 diváků, největší návštěva letošní sezóny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Slavie Tomáš Žižka (uprostřed) a David Hruška slaví gól

Článek

Úvodní minuty nabídly opatrný hokej, rekordní návštěva sezóny čekala na vážnější šanci až do dvanácté minuty, kdy si od pravého mantinelu vyjel Podlešák a jeho střelu zastavila až tyč. O minutu později se vytáhl i hostující gólman Neruda, který zlikvidoval Hlinkův pokus zblízka. Sparta v těchto minutách diktovala tempo hry, zatímco hosté se do útočného pásma dostávali jen sporadicky.

V závěru první části se Slavia přeci jen probudila, zasadil se o to zejména Červenka. Ten se za brankou povedenou kličkou zbavil hned dua soupeřů, povyjel si před Cháberu, aby následně sparťanského gólmana trefil. Ještě nadějnější možnost k úvodní brance prováhal Hruška, který se na Cháberu řítil z pravého křídla, střelou příklepem ovšem gólmana jen nastřelil.

Ve druhé třetiny se konečně začal hrát hokej nahoru dolů. A po šesti minutách šla Slavia do vedení. Beránek našel milimetrově přesným pasem Žižku, kterému stačilo jen nastavit hokejku. Po chvilce mohli jít sešívaní do dvougólového vedení, Růžičkovi ale v samostatném nájezdu poskočil puk a mezeru mezi Cháberovými betony netrefil.

Slavia udeřila v oslabení i přesilovce

A tak udeřilo na druhé straně. Při přesilové hře napřáhl na modré Vykoukal a na Gulašiho šikovnou teč Neruda nestačil zareagovat. Hned poté upaloval sám na branku Netík, Neruda se ale blýskl rychlým mávnutím lapačky. Svému brankáři děkovala Slavia i v 32. minutě, kdy se stačil bleskově přesunout k zakončujícímu Koreisovi a udržel tak vyrovnaný stav.

Po pár minutách hry ve třetí části putoval na trestnou lavici slávistický Hruška a domácí měli dobrou příležitost k obratu. Jenže jeden z jejich obránců chyboval na modré a protiútok dvou na jednoho zakončil po pasu Červenky do odkryté klece Vondrka. A za necelé tři minuty už Slavia vedla 3:1. Při přesilovce našel Kadlec Havla, který kotouč usměrnil za bezmocného Cháberu.

<span>V oslabení mohla Slavia udeřit znovu v 51. minutě. Kadlecovo vyhození dopadlo přímo na hůl Červenky, ten ale tváří v tvář Cháberovi, přestřelil. Naděje Spartě svitla o dvě minuty později, Tonovu nahrávku zpoza klece napálil pod horní tyč Langhammer. Pak stáli při Slavii všichni svatí. Výborný se povedenou kličkou zbavil i brankáře Nerudy, z těžkého úhlu ale už nedokázal zakončit.</span>

<span>Na posledních dvacet vteřin hry odvolal trenér Hynek z branky Cháberu, ani hra v šesti hráčích v poli ale Spartě vyrovnání nepřinesla.</span>

HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 28. Gulaši (Vykoukal, Netík), 53. Langhammer (Ton, Netík) - 26. Žižka (Beránek), 46. Vondrka (Červenka), 49. Havel (Kadlec, Červenka). Rozhodčí: Šindler, Šír - Kreuzer, Jindra. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 11 551.
Sparta: Chábera - Vykoukal, Gulaši, J. Mrázek, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - Ton, Broš, Hromas - D. Výborný, Hlinka, Netík - Látal, Langhammer, Ručinský - Hrdel, Koreis, Podlešák. Trenéři: Hynek, F. Výborný a Dušek.
Slavia: Neruda - Kadlec, Vašíček, Roth, Kolařík, Drtina, Žižka, Sloboda, Špelda - D. Hruška, Beránek, Doležal - Havel, Červenka, Sklenář - Branda, V. Růžička ml., Vondrka - Endál, Jelínek, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Reklama

Související témata: