Hlavní obsah

Hokejová Slavia se zmítá v krizi. Jsme v křeči, přiznává Růžička

PRAHA

Obhajoba druhého místa? Absolutně nepřipadá v úvahu. Hokejová Slavia zabředla do takové krize, že se strachuje o postup do samotného předkola play-off. V neděli prohrála již pošesté v řadě, v tabulce klesla na deváté místo a na jedenácté místo, které už odsuzuje k bojům v play-off, má náskok pouhých třech bodů. „Každý z nás si to uvědomuje, na tabulku koukáme,“ přiznal kapitán Josef Beránek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Slavie Vladimír Růžička dává pokyny svým svěřencům

Článek

Bez Romana Červenky půjdou výkony Slavie rapidně dolů, prorokovali sešívaným mnozí odborníci. Nyní jim všichni musí dát za pravdu. Pražané jsou po většinu zápasů neškodní, na jakoukoliv šanci se nesmírně nadřou. „Ostatní hráči vědí, že Roman chybí, ale on může chybět déle, tak si s tím musejí umět poradit,“ nechce kouč Vladimír Růžička shazovat vinu na absenci svého klíčového hráče.

Mnohem víc Růžičku trápí, že drtivá většina kádru se v klíčových fázích sezóny nepotkává s formou. „Někteří hráči samozřejmě můžou v průběhu sezóny ztratit formu, ale důležitá je bojovnost. Nic jiného,“ nepřímo naznačuje Růžička, že u některých hráčů zápal pro hru postrádá. „Trápíme se dál, nejsme v pohodě. Zezačátku sezóny se nám dařilo obracet zápasy, ve kterých jsme prohrávali. V poslední době tu sílu na obrat nemáme,“ uvědomuje si.

„Není to dobré, to víme. Už je to křeč. Doma prohráváme a kdybych věděl, čím to je, nějak bych zareagoval,“ trápí bídné výsledky Růžičku. „Porážek už je moc a nikdo jiný než my sami nám z toho nepomůže. Musíme hrát jednodušeji,“ nabádá trenér. „Je to špatný. Nesmíme se tomu ale přizpůsobit, naopak se to musíme snažit otočit. Sezóna ještě neskončila,“ snaží se kapitán Josef Beránek vyburcovat svůj tým.

Přitom v průběhu druhé třetiny proti Liberci se zdálo, že se blýská na lepší časy. Slavia svého soupeře přehrávala, jenže doplácela na chabou produktivitu. „V koncovce nemáme takový klid, není to ono,“ dobře ví Růžička. „Je to frustrující. Mančaft se zvedá, dá gól a hned pak inkasuje, což ho srazí,“ trápí Beránka.

Slávistický kapitán ví, že v případě Červenkovy absence by se měl tým zaměřit především na obranu, aby byl schopný vyhrát zápas na dva nebo tři góly. Což se Slavii nedaří. „Měli bychom se snažit hrát zezadu a nemyslet si, že budeme hrát hokej jako za doby naší slávy, když nám to šlo,“ vybízí Beránek. A Růžička navíc přidává, že ani obranná hra nefunguje tak, jak by měla. „Vzadu děláme hodně chyb, propadáme a z toho plynou branky.“

„Trápíme se dál. Je to vidět i na hráčích, děláme hodně jednoduché chyb,“ stěžuje si Růžička. Vážnost situace si uvědomuje i Beránek. A jako správný kapitán nehledá výmluvy někde jinde. „Prohrát tolik zápasů? To nemůžeme nazývat smůlou. Mančaft musí najít sílu, aby se naučil vyhrávat,“ burcuje Beránek. Pokud se to Slavii nepovede, po dlouhé době budou vyřazovací boje bez ní.

Reklama

Související témata: