Hlavní obsah

Kometa udělala další krok k záchraně, porazila Kladno

Hokejisté Komety Brno v neděli vydřeli cenné tři body ve 3. kole skupiny o udržení v extralize, když porazili Kladno 3:1 a náskok na svého dnešního soupeře navýšili na šest bodů. O vítězství Brňanů, kteří po většinu utkání odolávali náporu soupeře, rozhodli branky Tomáše Divíška a Kamila Brabence, v poslední minutě pečetil vítězství při power play Kladna Jiří Dopita. Kladno poprvé ve skupině o udržení prohrálo.

Článek

Do brněnské sestavy se vrátil uzdravený útočník Varaďa, naopak Kladno se představilo už s útočníkem Martinem Procházkou. Kometa pokračovala ve výkonech, které se po olympijské přestávce dají označit za velké trápení. Základní chyby už při zakládání útočných akcí srážely domácí hokejisty do kolen a hned od úvodních minut se dostali pod velký tlak soupeře.

Aktivně hrající Kladno však pro změnu zápasilo s koncovkou, při níž si neumělo poradit s výborným brankářem Hovim a v rozhodujících chvílích postrádalo i přesnost. V 11. minutě Bílek netrefil ve vyložené šanci volnou část domácí branky, o minutu později po střele Martina Procházky zazvonila tyčka. Brňané se z tlaku vymanili jen na malé chvilky.

Jednou z nich byla v 17. minutě akce útočníka Divíška, po jehož střele se odrazil kotouč od brankové konstrukce a rozhodčí Homola si nechal potvrdit raději akci videorozhodčím, podle nějž gól nebyl. O útočné převaze Kladna svědčil i poměr střel na branku v první třetině: Brno zaměstnalo Cikánka jen dvakrát a Hovi měl o deset zásahů více.

Kladnu se nabídla velká příležitost otevřít skóre zápasu na přelomu první a druhé třetiny, kdy mělo v rychlém sledu za sebou dvě přesilovky. Nabídku vstřelit gól ale nevyužil Frolík, jenž zcela osamocen mířil vedle.

Naopak Brno využilo hned první přesilovku po vyloučení Kameše: Hubáček našel přesnou přihrávkou Divíška, který střelou pod horní tyč překonal brankáře Cikánka. Ale ani po vedoucím gólu z výkonu Komety nervozita nespadla. Hra se nezměnila, kombinační akce vytlačilo jen nahazování kotoučů do soupeřova pásma a následných osobních soubojů.

Z šedi průměru vystoupila až závěrečná třetina, v níž Kometa vystupňovala své herní nasazení. Po Humlově uvolnění přidal ve 46. minutě Brabenec druhou branku. Střelecké trápení Kladna ale ukončil Diviš, kterému nechali domácí obránci dostatek prostoru k cestě z rohu kluziště před branku, odkud snadno překonal Hoviho.

Kladno se pokoušelo ještě otočit výsledek a 80 sekund před koncem odvolalo brankáře Cikánka. Jenže power play nezvládlo a naopak 35 vteřin před koncem Dopita střelou do opuštěné branky pečetil vítězství Brna.

HC Kometa Brno - HC Geus Okna Kladno 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 28. Divíšek (Hubáček, Ovčačík), 46. Brabenec (Huml), 60. Dopita - 49. Diviš (Patera). Rozhodčí: Homola, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).
Kometa Brno: Hovi - Houdek, Bičánek, J. Novák, Ovčačík, Richter, Mojžíš, Ostrčil, Kempný - Erat, Dopita, R. Dlouhý - R. Procházka, Divíšek, Hubáček - Šindel, Huml, Brabenec - Varaďa, Meidl, Ludvík. Trenéři: V. Jeřábek, Lubina a Trličík.
Kladno: Cikánek - Kameš, Kaberle, Toman, J. Mrázek, Trončinský, Šmach, L. Procházka, J. Dlouhý - Eberle, Patera, Diviš - Valský, Kalla, Bílek - Bělohlav, Stieler, Kuchler - M. Procházka, Gengel, Frolík. Trenéři: Vejvoda a P. Kasík.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice