Hlavní obsah

Dominátor znovu předvedl, že je nezničitelný

OSTRAVA/PARDUBICE

„Hašek na hrad,“ ozývalo se zase po letech v ulicích České republiky. Hrdinu olympijských her v Naganu tentokrát oslavují hokejoví fanoušci v Pardubicích. Legendární brankář Dominik Hašek totiž dovedl místní klub k mistrovskému titulu a opět se tak vyhřívá na vlně popularity, i když tentokrát jen na regionální úrovni. Přesto je hoden obdivu, ve 45 letech „hokejovému důchodci“ nikdo nevěřil, že by ještě mohl uspět.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Pardubic Dominik Hašek se zlatou medailí pro vítěze extraligy.

Článek

Když Pardubice na jaře roku 1989 vybojovaly hokejový titul, existovalo ještě Československo, ve kterém panoval socialismus. Kvalitní zboží jste mohli sehnat jen od známých pod pultem a do zahraničí jste se dostali jen po důkladném prověření. Po dlouhých 21 letech přetékají české obchody produkty nejlepších značek a můžete si vyrazit klidně až na druhý konec světa. Něco se ale přece nezměnilo - Hašek znovu slaví hokejový titul v dresu Pardubic.

V posledních měsících před „sametovou“ revolucí bylo Haškovi 24 let a hvězdnou kariéru měl teprve před sebou. Po otevření hranic se rozhodl vyzkoušet bájemi opředenou NHL, ale první dva roky v Chicagu byl kritizován za svůj nemožný styl chytání a na gólmana z Evropy se staromódním košíkem na masce koukali přes prsty. Vše se změnilo jeho příchodem do Buffala v roce 1992, kde se brzy stal miláčkem fanoušků.

Během devíti sezón v dresu „Sabres“ získal dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího  hráče celé NHL, šestkrát byl vyhlášen nejlepším brankářem, pětkrát jej zařadili do prvního All-star týmu. Kromě toho si do sbírky přidal pět Zlatých hokejek pro nejlepšího českého hráče a v únoru 1998 si stihl odskočit na olympijské hry v japonském Naganu, kde se po zisku zlatých medailí stal nesmrtelným hrdinou českého hokejového národa.

Stanley Cup až v dresu Detroitu

V průměrném Buffalu si však nemohl splnit sen o Stanley Cupu, proto v létě 2001 z klubu odchází a jako další působiště vybírá Detroit, tým našlapaný hvězdami. Hned v první sezóně získá Hašek slavný pohár a oznamuje konec kariéry. Zdaleka ne naposledy. Po roční pauze a české aféře s incidentem na inline hokeji se do profesionálního hokeje vrací. Věčné potíže s třísly mu však dovolí odehrát jen 14 utkání.

Další rok se dohodl na smlouvě s Ottawou, vinou výluky ale dres kanadského klubu oblékne až v ročníku 2005/06. Sezónu mu ukončí zranění na olympiádě v Turíně, další budoucnost se rozhodne spojit opět s Detroitem. S ním dojde až do finále, kde Detroit podlehne Anaheimu. Hašek si vše vynahradí o rok později a po druhém triumfu ve Stanley Cupu znovu oznamuje konec kariéry.

Bez hokeje znovu vydrží jen rok, v dubnu 2009 oznamuje ve 44 letech slavný návrat do mateřských Pardubic. Odborníci i fanoušci si klepou na čelo a označují brankářského veterána za blázna. Jenže on všem dokazuje, že pořád ještě do „starého železa“ nepatří. V základní části patří mezi nejlepší gólmany extraligy, v play-off už suverénně čaruje, a na konci sezóny se raduje z další trofeje. Dokonce se o něm mluví jako o hráči pro blížící se mistrovství světa.

„Dominik byl základní stavební kámen našeho úspěchu. Těžko si lze představit, jak bychom dopadli bez něj v brance,“ tvrdí trenér Pardubic Václav Sýkora. „Byl naší neochvějnou jistotou. „Když máte vzadu takového gólmana, tak si obránci před ním víc věří a to se přenáší na celý tým,“ dodal obránce Aleš Píša.

Reklama

Související témata: