Hlavní obsah

Hokejisté Vítkovic před novou sezónou stabilizovali ekonomiku

OSTRAVA

Postup do play off je cílem extraligových hokejistů Vítkovic před novou sezónou. Úřadující vicemistr do ní jde sice se skromnými plány a s řadou změn v kádru, ale na rozdíl od minulých ročníků takřka s vyrovnaným rozpočtem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost hokejistů Vítkovic

Článek

Stabilní finanční zázemí je pro Vítkovice možná vůbec nejpříznivější zprávou. Zatímco vloni v září klubu scházela polovina rozpočtu, letos je to podle prezidenta klubu Františka Černíka přibližně pouze desetina. Už v létě se mu podařilo uzavřít novou smlouvu s generálním partnerem společností Evraz Vítkovice Steel.

"Ulehčilo se nám a dýchá se nám líp," řekl Černík na dnešní tiskové konferenci. "Neříkám, že rozpočet máme úplně naplněn, ale nejsme na padesáti procentech jako loni. Nějakých devadesát procent máme zabezpečených," uvedl Černík.

Klubu finančně ulevily i odchody některých hráčů. Vítkovice opustila kvalita, ale v řadě případů i vysoké smlouvy. Pryč jsou Richard Stehlík, Marek Kvapil, Radim Hruška (všichni Brno), Petr Kuboš, Lukáš Krenželok, Juraj Štefanka (všichni Slavia), Vladimír Sičák (Oulu), Jakub Štěpánek (Petrohrad), Yorick Treille (Sparta), bez angažmá je Petr Jurečka.

Nejvíc peněž za odchod Štěpánka

Podle Černíka bylo největší injekcí odstupné za reprezentačního brankáře Štěpánka. "Za dvaadvacet let, co jsem v klubu, je to nejvyšší částka, kterou jsme za hráče dostali," řekl Černík.

S gólmany měl klub také svoje peripetie. Martin Prusek, který měl po Štěpánkovi převzít roli jedničky, se potýkal se srdečními problémy a od lékařů měl zákaz trénovat. Vítkovice proto dodatečně angažovaly Romana Málka. "Martin teď začíná trénovat, ale nevidím, že by to mělo být během několika týdnů. Pokud se dá dohromady, tak do Vánoc," podotkl Černík.

I přes vlnu odchodů Vítkovice věří, že znovu budou disponovat konkurenceschopným kádrem. Z posil se věří hlavně košickému kanonýru Richardu Hunovi, který dal v posledních dvou sezonách ve slovenské extralize 70 gólů. "Devadesát procent mých požadavků bylo splněno. S doplněním je absolutní spokojenost," pochvaloval si trenér Mojmír Trličík, který na postu střídá reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika.

Kádr vyztužili také zkušený obránce s dlouholetými zkušenostmi z NHL Marek Malík nebo slovenští útočníci Juraj Sýkora, Peter Húževka a Roman Tomas. Novinkou je i příchod zkušeného funkcionáře Petra Husičky na místo generálního manažera. Že se Vítkovice nemusí krčit u dna tabulky, naznačily dobré výsledky v přípravě. "Z výsledků nelze moc vyvozovat, protože my i soupeři jsme hráli v různých sestavách," namítl Trličík.

Vítkovice rozehrají sezonu na menším stadionu v Porubě, protože jejich domovský stánek ČEZ Aréna hostí šampionáty ve stolním tenisu a basketbalu. "Už jsme tam přestěhovaní, trénujeme tam a naostro si to vyzkoušíme v pondělní generálce proti Třinci," dodal Trličík.

Reklama