Hlavní obsah

Slavia se musí obejít bez Červenky. I tak chceme do semifinále, vyhlašuje Růžička

PRAHA

Nahradit Romana Červenku, největší hvězdu uplynulého ročníku hokejové extraligy, to je úkol Slavie před blížícím se startem nové sezóny. Generalita klubu včetně s trenérem Vladimírem Růžičkou věří, že se to sešívaným i s ohledem na vhodné doplnění kádru podaří. „Věděli jsme, že po Červenkově odchodu musíme posílit. S postupem do semifinále bych byl hodně spokojený,“ vyhlašuje Růžička.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Generální manažer a trenér hokejistů HC Slavia Praha Vladimír Růžička.

Článek

Pod sedmdesáti třemi brankami, tedy více než polovinou, stál v uplynulém ročníku základní části podpis Romana Červenky. S jeho letním přesunem do Omsku tak Slavii značně ubyla palebná síla. Trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička doufá, že si jeho svěřenci na ledě poradí i bez tohoto tahouna. „Takového hráče jen tak nenajdete. Je ale jasné, že herní projev budeme muset změnit. Musíme se s tím vypořádat,“ přiznává.

Základním stavebním kamenem by měla být precizní defenziva. V brankovišti by měl zaujmout pozici jedničky Miroslav Kopřiva, posila z Kladna. „Mužstvo se musí stavět odzadu, proto mě těší, že se nám s výjimkou Drtiny se Slobodou podařilo udržet všechny obránce. A ještě jsme získali Petra Kuboše.“ Obraně by měl šéfovat Petr Kadlec, který se po odchodu Josefa Beránka do hokejového důchodu, stal kapitánem. „Je to náš nejdůležitější hráč,“ cení si Růžička služeb ostříleného beka.

V útočné fázi odešli z mužstva kromě Červenky ještě Kůrka s Havlem. Opačným směrem naopak putovalo vítkovické duo Štefanka – Krenželok, z hostování z Českých Budějovic se vrátil Tomáš Micka, staronovou tváří je pak zkušený Daniel Branda. Trenér Růžička doufá, že o góly se budou starat všechny čtyři útočné formace. „Proto chci mít kvalitativně podobné útoky. Aby byla síla rozložená. Nejde o to najít střelce, který dá dvacet třicet gólů za sezónu. Hokej je kolektivní hra a na kolektiv také sázíme,“ tvrdí Růžička.

Dlouhodobým trendem je ve Slavii sázka na mladé hráče, zejména pak odchovance klubu. Nejinak tomu bude i letos. „Kádr postupně omlazujeme, na druhou stranu ale musíme být opatrní, potřeba jsou i ti zkušení. A já sázím na to, že právě ti starší kluci si mladé vycepují. Je to potřeba, aby z nich v budoucnu něco bylo,“ má jasno Růžička. Pro sezónu počítá i s teprve sedmnáctiletým talentem Dmitrijem Jaškinem, který byl jedničkou letošního draftu Kontinentální ligy. „Je to nejlepší hráč do 18 let v republice, což potvrdil i v přípravných zápasech. Budu na něj hodně sázet.“

Rozpočet zůstává stejný

Ohledně cílů do sezóny má Růžička jasno. „Hodně spokojený bych byl s postupem mezi nejlepší čtyři týmy. To je úspěch pro každého.“ Kapitán Petr Kadlec nepovažuje tuto metu za nereálnou. „Osa týmu zůstala, v přípravě nám to fungovalo, tak snad tomu tak bude i dál. Naše hra nezáležela jen na jednom hráči,“ je Kadlec přesvědčen, že tým se s Červenkovým odchodem vyrovná.

Slávistický rozpočet pro sezónu by měl být srovnatelný s tím z loňského ročníku, tedy okolo 116 milíonů korun. „Musíme ale být hospodářsky odpovědní a pracovat s vyrovnaným rozpočtem,“ poukazuje Tomáš Rosen, prezident klubu a předseda představenstva, na přetrvávající hospodářskou krizi a omezený tok státních peněz do sportu.

Do nadcházejícího ročníku chystá Slavia několik překvapení pro své fanoušky, tím největším by měla být celosezónní soutěž o luxusní automobil v hodnotě 1,2 miliónu korun. Marketingový manažer Jan Kratochvíl si přeje, aby diváků chodilo alespoň kolem 5 500 v průměru, jako tomu bylo v minulých letech. „Ale víme, že u některých zápasů můžeme dělat, co cheme, a více než tři tisícovky stejně nepřijdou. Jsme s tím smíření,“ dodává Kratochvíl, podle kterého chystá Slavia na 31. října během derby se Spartou rozlučku se svým dlouholetým kapitánem Josefem Beránkem.

Reklama

Související témata: