Hlavní obsah

Sýkora by mohl z Plzně zamířit do Minsku

MINSK

Český hokejový útočník Petr Sýkora, který se po dlouholetém působení v NHL vrátil začátkem října do české extraligy, by mohl posílit běloruského účastníka KHL Dinamo Minsk. Podle hráčova zástupce Vladimíra Vůjtka mladšího jsou obě strany v kontaktu a je možné, že by se brzy čtyřiatřicetiletý forvard mohl objevit v KHL již po reprezentační přestávce, vyhrazené turnaji Karjala.

Foto: Petr Eret, ČTK

Útočník Plzně Petr Sýkora

Článek

"Nerad bych předbíhal. Faktem ale je, že s Dinamem vedeme rozhovory několik měsíců. Klub chtěl Petra už v létě, tehdy se ovšem Sýkora potřeboval dát dohromady po zdravotních potížích, vzhledem k nimž měl kratší minulou sezónu," řekl Vůjtek serveru hokej.cz a připomněl tak útočníkovy problémy z minulého ročníku, kdy patřil Minnesotě.

Během loňského října totiž Sýkoru na čas vyřadilo zranění třísla, pak byl téměř dva měsíce mimo hru s otřesem mozku. V polovině ledna byl plzeňský odchovanec, který je také dvojnásobným mistrem světa (1999 a 2005), umístěn na listinu volných hráčů. Žádný další klub si ho odtud ale nevybral a Sýkora byl poslán na farmu do Houstonu, což však odmítl.

Obě strany se následně dohodly na rozvázání kontraktu. Sám hráč poté zvažoval další nabídky, nakonec se však rozhodl podstoupit operaci břišního svalstva, v němž měl dvě trhliny. Ačkoliv se přes léto připravoval s Kometou Brno, nakonec zakotvil v Plzni a zařadil se k hlavním oporám týmu. V 11 dosud odehraných zápasech si připsal 11 bodů za pět branek a šest finálních přihrávek.

Sýkora navíc již jednu zkušenost z východu Evropy má - při výluce v zámořské NHL v sezoně 2004/05 hrál za Magnitogorsk a nevedl si špatně. V celkem 50 odehraných zápasech včetně play off si připsal 36 bodů za 20 branek a 16 asistencí. V Metallurgu ho přitom tehdy vedl kouč Marek Sýkora, současný kouč Dinama Minsk.

Uznávaný trenér zkušeného útočníka se shodným příjmením velmi dobře zná, v minulosti ho přivedl do české nejvyšší soutěže. "Samozřejmě nepotřebuji Petra sledovat, dobře vím o jeho schopnostech a možnostech. Je to hokejista, který by se nám jednoznačně hodil. Zájem bychom měli, ale momentálně čekáme, jak se věci vyvinou," prohlásil kouč.

Minsk byl v úvodu sledované soutěže jejím velkým překvapením, a přestože v poslední době několikrát zakolísal, vede si stále velmi dobře. "Máme problém v přesilovkách, potřebovali bychom na ně hráče, který umí zakončit. Petr Sýkora představy splňuje, ovšem víc bych to nerad komentoval. Možná bude jasno v nejbližší době, jeho případný příchod by se realizoval během reprezentační pauzy, která začíná po víkendu," přiblížil Sýkora.

Reklama

Související témata: