Hlavní obsah

Třinec nedal Slavii šanci a zahraje si s Vítkovicemi o titul

TŘINEC

Je hotovo, obrat z 1:3 na 4:3 je na světě. Hokejisté Vítkovic si zahrají extraligové finále s Oceláři z Třince. Ti porazili v sedmém zápase Slavii 5:2 a vyhráli semifinálovou sérii. O titul se začne bojovat v pondělí v třinecké Werk aréně. „Hrajeme tvrdě na všech frontách,“ hlásá videoklip na stránkách pátečního vítěze. Tento slogan našel naplnění a Slavia po maratónu 71 utkání v sezóně končí na čtvrtém místě.

Foto: Jaroslav Ožanqa, ČTK

Je dobojováno. Hokejisté Třince slaví postup do finále, na střídačku Slavie padl smutek.

Článek

Policie s psovodem prohledala dvě hodiny před zápasem celý stadión. Za další hodinu se začala plnit Werk aréna. A nebylo plno, ale přeplněno. Fanoušci si sedali i na zábradlí kolem celého hřiště. Přímo za mantinely byla zřízena provizorní řada. Někteří se usadili se i na schodech. Čtyřicet minut před první buly vyjeli slávisté na led, jejich rozcvičku zahájil pískot domácích příznivců. Za minutu ti samí tleskali svým. Později se ukázalo, že hrdinům, kteří vyhráli tři utkání v řadě a odvrátili tři mečboly Slavie! Jeli jako opravdoví draci.Tak jak mají ve znaku.

V 18:10 vše začalo. A na gól se dlouho čekat nemuselo, David Květoň rozjásal třinecké fans po 47 sekundách. Ideální start pro Třinecké, horor pro hosty.

Slavia mohla srovnat, ale nebylo jí přáno. V první přesilovce měl velkou šanci kapitán Petr Kadlec, ve druhé neuspěl osmnáctiletý Dmitrij Jaškin, stav se neměnil, toho využili někteří diváci, kteří nechali mezi sebou kolovat slivovici na posilněnou. Přece jen šlo o hodně. Ve hře bylo finále. To si Třinec zahrál naposledy v sezóně 1997/98, tehdy prohrál se Vsetínem. Slavia nestačila před dvěma lety na Karlovy Vary.

Jiří Polanský z Třince (v bílém) se snaží překonat brankáře Slavie Miroslava Kopřivu.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

V předposlední minutě první třetiny měl obrovskou šanci domácí Martin Adamský, když mu přihrál při vlastní početní výhodě hostující Kadlec. Ten jen rozhodil bezmocně rukama. Stav se ale neměnil, brankář Miroslav Kopřiva souboj ustál. Čtyřminutová přesilovka byla přerušena přestávkou.

Slavia přišla o finále za 193 sekund 

Nástup do druhé části Slavii nevyšel. Za 149 sekund hry pět na čtyři vystřelila pouze jednou! A tak góly padaly na druhé straně. A byl to kvapík. Ve 27. minutě Lukáš Zíb zvýšil na 2:0 a slávisté měli problém. Opravdu měli, protože Lukáš Krajíček vstřelil třetí gól Třince za dalších 40 sekund. Po této euforii se slavilo opět slivovicí.

Na ledě se přiostřilo. Vrcholem byl předčasný konec pro Jaškina, který vrazil na hrazení Koudelku. Domácí hráli pět minut přesilovku, za chvíli vedli 4:0 a Miroslav Kopřiva odjel na střídačku, vyhnal ho Zíb. Zápas šel dochytat Dominik Furch. Třinec dal za 193 sekund tři góly! „Budeme makat na krev,“ řekl před zápasem Václav Varaďa. Po dvou třetinách mohl být v klidu.

Snová série Slavie pod trenérem Vladimírem Růžičkou směřovala dnes k druhému nezdaru. Pod ním Slavia vyhrála v play-off deset z jedenácti posledních zápasů, kde se rozhodovalo o postupu. Dnes byl se musel stát zázrak, aby přišel obrat.

Hosté dali po třech minutách třetí dvacetiminutovky první gól v přesilovce. Ten sledoval Jaškin i Kopřiva ze střídačky. První v civilu, druhý na lavičce nesundal ani masku. Domácí naopak zvyšili na 5:1. Šest minut před koncem ale snížil Lukáš Endál na 2:5, což se nelíbilo domácím fanouškům. Ti naházeli na led plastové láhve a uklízecí četa byla v permanenci.

Přesto bylo rozhodnuto, a to přesvědčivě. Třinečtí draci udolali slávistického lva a o titul si to rozdají s Vítkovicemi.

Výbornou formou zakončili hokejisté Kladna skupinu o udržení v extralize, když v posledním zápase rozstříleli Mladou Boleslav chystající se na baráž vysoko 9:2. Kladno vyhrálo osmý zápas z posledních devíti. V dalším zápase skupiny prohrála pražská Sparta doma s Brnem 2:4.

Sedmý zápas semifinále play-off hokejové extraligy
Oceláři Třinec - Slavia Praha 5:2on-line
Branky a nahrávky: 1. D. Květoň (Kohn), 27. Zíb (Bonk, Hrabal), 28. Krajíček (Kohn, D. Květoň), 31. Zíb (Varaďa, Bonk), 51. Kohn (M. Růžička, D. Květoň) - 43. Vondrka (Pospíšil), 54. Endál (Krejčík). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:6, navíc Jaškin 5 min. a do konce utkání, Tomica (oba Slavia) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:3.
Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Krajíček, Lojek, Richter, Seman - M. Růžička, Bonk, Varaďa - D. Květoň, Kohn, Polák - Hrňa, Polanský, Adamský - Orsava, Peterek, Koudelka. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.
Slavia: M. Kopřiva (31. Furch) - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Žižka, Roth, Krejčík, Kuboš - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - Pospíšil, T. Svoboda, Tomica - Krenželok, Sklenář, Vondrka - Jaškin (35. Endál), Třetina, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Skupina o udržení v extralize
Kladno - Mladá Boleslav 9:2on-line
Branky: 4. a 46. Valský, 20. a 50. Stieler, 11. Hovorka, 19. Látal, 22. Mrázek, 34. Bílek, 43. Knotek - 46. Bahenský, 59. Boháč.
Sparta Praha - Brno 2:4on-line
Branky: 22. Gulaši, 51. Ton - 11. a 59. Švaňhal, 3. Jankovič, 38. Protivný.
Konečná tabulka
11.HC Kometa Brno64265132163:18089
12.HC Sparta Praha64177436139:17769
13.HC Vagnerplast Kladno64174637152:20059
14.BK Mladá Boleslav64194536152:19448
Poznámka: Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 a Kladnu 6 bodů za neoprávněný start hráčů.

Reklama