Hlavní obsah

Kometa vyhrála díky hattricku Jakuba Svobody v Plzni

PLZEŇ

Hokejisté brněnské Komety vyhráli v 16. kole na plzeňském ledě vysoko 6:1, čímž rázně ukončili svou třízápasovou sérii porážek. Hrdinou utkání se stal Jakub Svoboda, který ve druhé třetině třikrát skóroval během čtyř minut a 41 vteřin.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost hokejistů Brna

Článek

Úvod zápasu příliš vzruchu nepřinesl a hra se odvíjela především ve středním pásmu. V 10. minutě ovšem Koreis pronikl do obranné třetiny domácích, předal kotouč rozjetému Žižkovi, po jehož přesné přihrávce otevřel Erat zblízka skóre. Plzeňští ve snaze o vyrovnání stříleli ze všech pozic.

Gólman Komety Hovi ale odolal i v téměř minutu trvající přesilové hře Indiánů čtyři na tři, kdy dokázal zastavit dvojitou dorážku na brankovišti nekrytého Kratěny. V 17. minutě na strážci hostující branky ztroskotal také Johnson, který řešil přečíslení dvou na jednoho střelou. Těsně před první přestávkou dokázal Hovi vyrazit i bombu na levém kruhu osamoceného St. Pierra.

Na začátku druhého dějství hosté využívali nedůrazu plzeňské defenzivy. Nejprve si do střelecké pozice mezi kruhy najel Kováčik a trefil horní tyč, za chvíli ve stejných šancích selhali i Jaroslav Svoboda s Čermákem. Domácí na nepříznivý vývoj zareagovali aktivní hrou směrem dopředu, Mrňa však po Vostřákově vybídnutí netrefil ve 26. minutě odkrytou branku.

Naopak po polovině utkání udeřilo na druhé straně, když pokusem z otočky překvapil svého jmenovce Jakub Svoboda. Špatné rozpoložení Západočechů dokumentovala nepovedená přesilovka, v níž se paradoxně do zakončení prodral znovu Jakub Svoboda a povedeným bekhendovým blafákem upravil na 0:3.

Ve 36. minutě vykřesal po oddechovém čase a střídání brankářů Plzni naději Hanzlík, který v přesilové hře poslal Hovim vyražený kotouč do prázdné branky. O 31 vteřin později ale myšlenky Západočechů na zvrat uťal Jakub Svoboda, který po zaváhání Dreslera dokončil během necelých pěti minut ranou pod Mazancovo břevno hattrick. Na Hoviho naopak nevyzrál ve velké šanci Pitule a při samostatném úniku ani Duda.

Brzy po začátku závěrečné dvacetiminutovky navíc využila Kometa početní výhodu, když po Čermákově ideální přihrávce zpoza branky přidal Pospíšil pohodlně pátý gól. Domácí se pokoušeli alespoň kosmeticky vylepšit hrozivý stav, ale v pohodě hrající hosté jim druhou radost nedopřáli. Naopak tři minuty před koncem upravil na konečných 1:6 z trestného střílení Dlouhý.

16. kolo hokejové extraligy:
HC Plzeň 1929 - HC Kometa Brno 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 36. Jiří Hanzlík (Duda, Kratěna) - 10. Erat (Žižka, Korejs), 32. Jakub Svoboda (Holec), 35. Jakub Svoboda (Holec), 37. Jakub Svoboda, 42. T. Pospíšil (Čermák, Petrovický), 57. Dlouhý z trestného střílení. Rozhodčí: Homola, Šindler - Bejček, Jindra. Vyloučení: 6:8, navíc Kováčik (Brno) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 6701.
Plzeň: A. Svoboda (35. Mazanec) - Marušák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Kinrade, Dresler, Schnabel - Duda, Martin Straka, Kratěna - Vostřák, Jan Kovář, Mrňa - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, M. Heřman, Petruška - od 35. navíc Lev. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.
Brno: Hovi - Švrček, Žižka, Kováčik, Bičánek, Valach, Malec - T. Pospíšil, Petrovický, Hubáček - Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý - H. Zohorna, Holec, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, Podkonický. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata: