Hlavní obsah

Uzavře se hokejová extraliga před hrozbou sestupu nebo přízní fanoušků?

PRAHA

Po pár letech relativního klidu je to tu zase. Zástupci klubů české hokejové extraligy znovu vytáhli do boje s myšlenkou, kterou si přejí uskutečnit už roky: uzavřít nejvyšší soutěž jen pro sebe a starosti v podobě možné účasti v baráži, které se každoročně vkrádají do myslí řady extraligových manažerů, zahnat definitivně do kouta. Takové rozhodnutí však může mít fatální následky pro kluby z nižších soutěží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stane se extraliga uzavřenou soutěží pro vyvolené?

Článek

Lední hokej v České republice není jen extraliga. Poměrně atraktivní zápasy nabízí i druhá nejvyšší soutěž - 1. liga, pak je tu druhá liga a krajské soutěže, mládežnické ligy ani nepočítaje. Na úrovni dospělých hráčů figuruje v Česku 60 klubů, které mají pravomoci rozhodovat o dalším osudu a struktuře hokeje na našem území.

A to může být pro čtrnáctku extraligových klubů sdružených v Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) problém. Změnu struktury nejvyšší soutěže si totiž nemohou odsouhlasit sami, ale musí mít stejný názor nadpoloviční většina členů Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) na volební konferenci v červnu 2012.

Před extraligisty je tak v následujících měsících jasný úkol - sehnat ke svým 14 hlasům dalších 17. Se čtrnáctkou z první ligy na 99 procent počítat nemohou - proč by si sami podřezávali větev tím, že si odsouhlasí nemožnost hrát v budoucnu nejvyšší soutěž? Zbývá tedy licitovat s kluby z druhé ligy, kde nemusí být úplně bez šance na úspěch. Stačí pro následující roky slíbit podporu či výměnu hráčů.

Chomutov a Ústí rovnou do extraligy?

Ovšem není vyloučen ani hlas některého z týmů první ligy. Zkušení extraligoví manažeři totiž mají v záloze i variantu, podle které by se nejvyšší soutěž mohla rozšířit. A když mezi smetánku přizvou dlouhodobě nejlepší dva kluby 1. ligy Chomutov a Ústí nad Labem, proč by pak oni hlasovali proti uzavření extraligy?

Otázkou je, zda by uzavřená extraliga pro čtrnáct, případně více klubů, byla pro český hokej přínosem. Extraligové kluby argumentují tím, že by mohli při koncepční práci dávat více šancí mladým hráčům a lépe by sháněly peníze od sponzorů. Kdo by pak ale dával peníze klubům z nižší soutěže, když by neměly šanci se nikdy dostat mezi elitu? Sportovní duch by se jaksi z českých kluzišť vytratil.

Před lety uzavřeli SM Liigu ve Finsku, ale po pěti letech byli přinuceni k návratu baráže, protože týmy z nižších soutěží vehementně protestovaly. Přicházely totiž nejen o peníze, ale i o vlastní fanoušky. Baráž se v současnosti hraje i ve Švédsku, Švýcarsku, Slovensku, Norsku, Francii či Polsku.

Na druhou stranu uzavřená je německá DEL a Kontinentální liga, kde jsou však zcela jiné ekonomické podmínky.

Reklama