Hlavní obsah

Duda vládne bodování. Hrajeme jako Edmonton, ale kachny se počítají až po lovu

PRAHA

Liberec vyfasoval desítku, plzeňský Radek Duda byl u poloviny gólů a vyšvihl se na čelo bodování hokejové extraligy. Indián Tygrům dva góly vstřelil, na tři přihrál a má z devětatřiceti odehraných zápasů 44 bodů. Stejný záznam má i liberecký Petr Nedvěd, ale vstřelil méně branek, třetí je Petr Ton ze Sparty, ten má o bod méně.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hokejisté Plzně se radují z gólu. Zprava Martin Straka, Jiří Marušák a Radek Duda.

Článek

Plzeň je nejproduktivnějším mužstvem extraligy. V devětatřiceti zápasech vstřelila 140 gólů, poprvé v historii samostatné české ligy nasázela soupeři desítku. Tři hráče má mezi jedenácti hokejisty s největším počtem bodů a na první Spartu ztrácí bod. Sezóna, se kterou musí být na západě Čech spokojenost.

„Hrajeme trochu jako Edmonton, všechno do útoku. My ani neumíme pořádně bránit. Musíme každého přestřílet. Třeba s Budějovicemi jsme vedli 5:2 a najednou to bylo 5:4. Když se snažíme bránit, tak nám to nejde. Na tom bychom měli v té poslední čtvrtině základní části zapracovat a připravit se na play-off,“ svěřil se pro klubový web Duda, nový lídr kanadského bodování, který zakončil třetí čtvrtinu základní části efektivně. Pět bodů se nenastřádá každý večer.

Navíc přidal i zakončení při trestném střílení, které má své jméno. „Hned jsem věděl, že přijde na řadu Forsberg. Snažil jsem se to udělat technicky hodně dobře, abych gólmana dostal, kam potřebuju, a zakončil to. Nemám moc dlouhé ruce, navíc v NHL bych řekl, že gólmani víc „slajdujou“ než u nás, takhle dát gól českému brankáři je hodně těžké,“ popsal svoji trefu, která znamenala stav 5:2. Duda nasbíral pět bodů za čtyřicet minut, v poslední třetině si už žádný bod nepřipsal.

Radek Duda může být spokojený, v plzeňském dresu se mu daří.foto: Právo/Jan Handrejch

V úterý se fanoušci dočkají souboje o čelo extraligy. Na led první Sparty přijede druhá Plzeň. Střet dvou nejlepších v nejvyšší soutěži.

V minulé sezóně Plzeň přišla o 19 bodů v kauze „registračky“, přesto se probojovala do play-off, skončila po základní části osmá. Rok předtím získala Prezidentův pohár, útočí na něj i nyní.

„Loni nám sebrali dvacet bodů. Smekám před těmi kluky, jak to dotáhli. Ale stálo to spoustu sil a na konci sezóny chyběly. Mně se loni také dařilo, a když odejde hráč, který dává góly, je to pro tým citelná ztráta. I z letošní sezóny víme, že pokud vypadne klíčový hráč, není jednoduché ho nahradit. Je dobře, že v této sezóně se daří všem lajnám. Musíme hrát dál s pokorou. Kachny se budou počítat až po lovu a to je play-off. Tam se teprve bude lámat chleba,“ dodal Duda.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice