Hlavní obsah

Indiáni vyráží na válečnou stezku do Prahy. V cestě druhé Plzně stojí první Sparta

PRAHA

Nebude v úterý lepšího hokejového zápasu v celé České republice. Praha zažije souboj dvou extraligových suverénů. První Sparta vs. druhá Plzeň. Tato mužstva a jejich přímý souboj o lídra nejvyšší soutěže. Před utkáním mají sparťané bod navíc, vyhráli devět z posledních deseti soubojů. Jenže také Indiáni mají silné trumfy v rukou. Naposledy nasázeli Liberci desítku a vyhráli dvanáctkrát za sebou a sedmnáctkrát po sobě bodovali. Kdo je tedy lepší? Utkání začíná v 18:30.

Foto: Petr Eret, ČTK

Indiáni vyráží na válečnou stezku, sokem je Sparta.

Článek

Navíc půjde také o čelo kanadského bodování. První plzeňský Radek Duda má jeden bod náskoku na třetího Petra Tona ze Sparty. Sparťané na Indiány před svými fanoušky umí, třikrát v řadě neztratili ani bod. A takto dopadly tři poslední souboje z pohledu domácích v této sezóně - 4:1, 5:4 po samostatných nájezdech a 2:5.

Oba týmy mají velký náskok na třetí Pardubice. Ty ztrácí na čelo třináct bodů. Dnešní soupeři tak mají největší šanci na Prezidentův pohár, ten získá vítěz základní části.

„Trenér Marian Jelínek nás kdysi naučil propočty s body, takže mám zafixováno 78 bodů, které stačí k umístění do šestého místa,“ řekl nejproduktivnější sparťan Petr Ton po nedělním derby se Slavií, když připomněl bývalého kouče z Holešovic, ten nyní šéfuje plzeňské střídačce.

Sparťanský brankář Tomáš Pöpperle má nejlepší statistiky ze všech gólmanů v extralize .foto: Právo

Na Spartě září Tomáš Pöpperle, brankář s nejlepšími čísly v extralize, body sbírá nejvíce duo Ton - Petr Tenkrát, ten bodoval v posledních devíti zápasech. „V souboji s Plzní nás čeká opravdu těžký zápas, ve kterém očekávám velmi ofenzivní hokej. Bude se na co koukat a diváky bude tenhle souboj jistě bavit. Plzeň prožívá skvělé období a její výkony v posledních zápasech jsou vynikající,“ chválil pro čtk před zápasem sparťanský asistent trenéra Patrik Martinec.

Plzeň je nejproduktivnějším týmem soutěže, nastřílela 140 gólů, nikdo jich nedal více, ale Indiáni také hodně inkasují, dostali o 23 gólů více než dnešní soupeř. „Hrajeme trochu jako Edmonton, všechno do útoku. My ani neumíme pořádně bránit. Musíme každého přestřílet. Když se snažíme bránit, tak nám to nejde,“ řekl pro plzeňské stránky Radek Duda, který je v čele bodování nejvyšší soutěže. V minulém utkání si připsal pět bodů, za dva góly a tři asistence.

Kdo nakonec vyhraje? Ukončí na Spartě Plzeň svoji skvělou jízdu? „Já na nějaké série nekoukám. Body se budou počítat až na konci. Navíc je to zatím jenom základní část,“ dodal s klidem dvaatřicetiletý útočník Michal Dvořák z Plzně.

Porovnání soupeřůSpartaPlzeň
Pořadí1. místo2. místo
Body8180
Výhry2727
Vstřelené góly122140
Inkasované góly79102
Využití přesilovek (v %)16,2218,23
Nejproduktivnější hráčTon 43 bodů (20+23)Duda 44 (21+23)
Nejproduktivnější obránceSersen 18 (2+16)Marušák 16 (7+9)
Brankáři (% úspěšnost)Pöpperle 93,73Svoboda 91,58

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice