Hlavní obsah

Deset kol rozhodne. Boj o play off a bitva nervů, kde čtyři skončí zklamaní

PRAHA

Hrají si svoje vlastní malé velké play-off, které když se jim podaří, oni vyhrají, ale míst do postupové desítky je málo a adeptů hodně. Deset kol zbývá do konce základní části hokejové Tipsport extraligy. Od šestého místa až po čtrnáctou příčku může jeden zápas vždy měnit tabulku. Odstupy mezi sousedy nejsou vyšší než tři body.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Peterek s mistrovským Třincem jsou na rozhraní. Bojují o první šestku, ale musí si dávat pozor i na týmy za sebou.

Článek

Všech čtrnáct mužstev má odehráno dvaačtyřicet zápasů. Do konce první části extraligy zbývá každému týmu sehrát deset utkání, každý může teoreticky získat až třicet bodů. Čím níže je klub v tabulce, tím více body potřebuje, ale tím je jeho role také těžší. Hra nervů nabírá obrátky.

Nejlepší pozici z týmů bojující o desítku mají Vítkovice a Zlín. Ti sní i o první šestce, která zaručuje přímý postup do vyřazovacích bojů. Jen o dva body méně má mistr z Třince, další bod ztrácí Kladno.

Vítkovice v úterý padly v Budějovicích a neodskočily Ševcům, kterým se v posledních zápasech nedaří, přesto mají trenéři důvěru. „Zvažovali jsme celou řadu alternativ, jak se k současné situaci postavit a jednoznačně jsme se shodli na následujícím: trenérská dvojice Rostislav Vlach a Josef Turek má naši podporu. Důvěru máme také v tým a jeho klíčové osobnosti, jeho jednotu a věříme, že současnou nepříznivou situaci jsme schopni společnými silami otočit," uvedl na klubových stránkách Miroslav Adámek, prezident PSG Zlín.

Obránce Slavie Pavel Kolařík (vpravo) a Jaroslav Svoboda z Brna. Tyto dva kluby také bojují o elitní desítku.foto: Právo/Jan Handrejch

Bod dělí osmý Třinec a deváté Kladno. „Máme v týmu bojovnou náladu a nadšení, proto věřím, že gólově slabší období brzy prolomíme. Prvořadým cílem je postup do elitní šestky. Chceme si vybojovat přímý postup do play off,“ má jasno třinecký asistent Pavel Janků.

Tři body za Rytíři je desáté Brno, které zatím drží poslední postupovou příčku. Před 43. kolem má tři body náskok na jedenáctý Litvínov, následuje s dalšími dvěma body ztráty pražská Slavia. Mladou Boleslav dělí od desítky nyní osm bodů, poslední Karlovy Vary rovných deset.

„Poslední zápasy jsou hodně upracované, bereme je už skoro jako play off,“ přiznal pro stránky Komety obránce Tomáš Žižka, který léta předtím hrál za Slavii. Ta také má jediný cíl - postup.

Tabulka 10 kol před koncem základní části
1. Sparta88 bodů
2. Plzeň84
3. České Budějovice75
4. Pardubice72
5. Liberec66
6. Vítkovice62
7. Zlín62
8. Třinec60
9. Kladno59
10. Brno56
11. Litvínov53
12. Slavia51
13. Mladá Boleslav48
14. Karlovy Vary46

„Tušil jsem, že dostat se do desítky bude hrozně těžká práce. Pro každého z nás je to jistý závazek. Ale na to se nemůžeme příliš ohlížet, prostě musíme jít zápas od zápasu a sbírat body. Dáme do toho všechno a po 52 kolech si můžeme říct, zda jsme na to měli, nebo ne,“ svěřil se slávistický útočník Michal Vondrka, který v průběhu sezóny přišel do týmu z Kärpätu Oulu.

Mezi Brnem a Slavií je ještě Litvínov. „Bojovat musíme i za cenu sebeobětování,“ nechal se slyšet pro litvínovský web obránce Radim Skuhrovec.

Zkušený brankář Dušan Salfický má s Karlovými Vary nyní těžkou pozici, jsou poslední v tabulce. foto: Právo/Petr Hloušek

Poslední dva týmy mají nejtěžší cestu před sebou. Mají nejméně bodů, musí nejvíce získat, což se jim letos moc nedaří. „Jsem nervózní divák,“ přiznává boleslavský Jan Plodek, který se zotavuje z operace ramene. „Nemůžeme se dívat moc dopředu, musíme bojovat každou třetinu. Hlavně musíme hrát jako tým,“ velí k útoku karlovarský útočník Rastilav Dej. Ale takové plány osnují ve všech klubech, které hrají o play off.

V uplynulé sezóně se na desátém místě umístily Karlovy Vary za 71 bodů, jedenácté bylo Brno, které uhrálo 68 bodů. Rok předtím bral Litvínov desátou příčku, když dosáhl po základní části 70 bodů, jedenácté Vary měly o čtyři body méně. A v sezóně 2008/2009 Třinci stačilo na desátou pozici 71 bodů. Na stejný počet dosáhly i České Budějovice, ale skončily o příčku níže.

Reklama