Hlavní obsah

Případná výluka NHL rozzáří extraligu hvězdami

PRAHA

Dosavadní marná jednání o podobě nové kolektivní smlouvy v NHL posilují v duších tuzemských hokejových fanoušků každým dnem větší naději, že nadcházející ročník extraligy může obohatit řada zvučných jmen olympijských vítězů, mistrů světa i majitelů prstenů za triumf ve Stanleyově poháru. Tak masivní nápor hráčské kvality už extraliga dlouho nepamatuje.

Článek

Podle současného vývoje to vypadá, že ve čtrnácti týmech od Karlových Varů po Třinec by mohlo zasáhnout do hry kolem pěti desítek hokejistů ze zámoří. Asociace profesionálních klubů (APK), která soutěž řídí, dala již s předstihem najevo, že nehodlá počet českých posil z NHL jakkoliv limitovat. Vše závisí jen na solventnosti a vyjednavačském umění jednotlivých celků.

Hejduk v Pardubicích

A tak se může stát, že v dresu Sparty znovu vyjedou na led David Výborný z Columbusu, Jan Hlaváč z New York Rangers či Patrik Štefan z Atlanty. Díky přátelskému vztahu se Slavomírem Lenerem prý uvažuje o angažmá v bronzovém týmu minulého ročníku i Robert Reichel (Toronto). Ekonomicky silný pražský klub dokonce avizoval i možnost spolupráce s vítězem letošního Stanleyova poháru Vincentem Lecavalierem a finalistou Matthewem Lombardim z Calgary.

Z finančního pohledu se se Spartou mohou měřit v Pardubicích, ovšem silný kádr východočeského mužstva by podle slov generálního manažera Zbyňka Kusého měli podle dosavadních představ vyztužit jen tři odchovanci klubu - ostrostřelec Milan Hejduk z Colorada, Jan Bulis z Montrealu a edmontonský Aleš Hemský.

Kladno bez Vokouna a Eliáše, přesto silné

Obhájci titulu ze Zlína počítají se službami Petra Čajánka ze St. Louis, Tomáše Žižky z Los Angeles a Martina Erata z Nashvillu, usilují také o Romana Hamrlíka (New York Islanders) a Karla Rachůnka z New Yorku Rangers. O toho však stojí také ve Znojmě, kde již kývl na nabídku v případě potíží v NHL reprezentační gólman Tomáš Vokoun a útočník Patrik Eliáš. Znojemští v obou případech získali hráčská práva od Kladna.

I tak však budou kladenští 'buldoci' extrémně silní. Z ruské anabáze se vrátil zkušený Pavel Patera, s mužstvem trénují Marek Židlický z Nashvillu, bratři Tomáš a František Kaberleovi a možnost opětovného startu za Kladno nevyloučil ani Jaromír Jágr. Ten dres středočeského klubu oblékl v době přerušené soutěže v NHL i před deseti lety.

V Plzni celá nová řada

V Plzni dokonce počítají s kompletní formací, kterou mají tvořit Pavel Trnka (Florida) a Jaroslav Špaček (Columbus), v útoku by se měli sejít  Petr Sýkora z Anaheimu, Milan Kraft z Pittsburghu a Martin Straka z Los Angeles. Velká síla se formuje rovněž ve Vítkovicích, kde by se měli objevit gólman Ottawy Martin Prusek, obránci Pavel Kubina (Tampa Bay) s Markem Malíkem (Vancouver) a útočník Václav Varaďa z Ottawy.

Řady pražské Slavie, finalisty minulého ročníku soutěže, je připraven posílit Josef Vašíček z Caroliny a trenér Vladimír Růžička láká do Edenu také Martina Ručinského z Vancouveru. Do vsetínské branky je připraven se postavit Roman Čechmánek z Los Angeles, s týmem trénují i zadák Rostislav Klesla (Columbus) a slovenský útočník Branko Radivojevič z Philadelphie. Ambiciózní Liberec ulovil Václava Nedorosta (Florida) a Radima Vrbatu z Caroliny a rád by k nim přidal ještě obránce Jiřího Fischera z Detroitu a Jiřího Šlégra (Boston).

Zkrátka nepřijdou ani Budějovice

Trochu jako chudí příbuzní vypadají ve světle úlovků ostatních týmů v Litvínově, Karlových Varech, Třinci a v Jihlavě. V tradiční severočeské hokejové líhni se zatím chystá zakotvit obránce Martin Škoula z Anaheimu, v lázeňském městě skončí zřejmě Pavel Brendl z Caroliny, na časy v třineckém dresu zavzpomíná štírek Martin Havlát z Ottawy a Jihlava si pravděpodobně plácne s útočníkem Karlem Mošovským, který se v zámoří snažil prosadit na farmě Buffala v Rochesteru.

Spokojeně si však mohou mnout ruce i v Českých Budějovicích. Na cestě za vytouženým návratem do extraligy by Jihočechům měli pomoci slavní odchovanci: gólman Roman Turek z Calgary, obránci Stanislav Neckář (Tampa) a Radek Martínek z New Yorku Islanders či útočná dvojice Václav Prospal (Anaheim) a Radek Dvořák (Edmonton).

Reklama