Hlavní obsah

Sparta - Brno 1:3Kometa podruhé zazářila nad Prahou a Sparta je na pokraji vyřazení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Treille 1 : 0
22. Petrovický 1 : 1
40. Dlouhý 1 : 2
59. Čermák 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Už jen jediné vítězství chybí hokejistům brněnské Komety, aby již ve čtvrtfinále senzačně vyřadili vítěze základní části Spartu. Pátý duel série Kometa vyhrála na ledě Pražanů 3:1, přestože musela otáčet nepříznivé skóre. Rozhodující čtvrtý bod může Brno přidat v pondělí, kdy navíc bude mít výhodu domácího prostředí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radek Dlouhý z Brna se raduje z druhého gólu.

Článek

Sparta se musela obejít bez zraněné brankářské jedničky Pöpperleho, příležitost tak dostal Martin Falter. Ten se ale v úvodních minutách spíše nudil, naopak jeho protějšek Jiří Trvaj musel být v neustálém pozoru. V osmé minutě přišla v sérii věc nevídaná - Sparta jako první otevřela skóre, navíc v přesilové hře, ze které během čtyř předchozích duelů udeřila jen jednou.

Sacha Treille jako první našel volný puk a pohodlně zamířil do odkryté klece. Marné byly protesty hostů, že Trvaj byl v tu dobu nedovoleně atakován ve svém brankovišti. Prakticky vzápětí měla Kometa ideální možnost ke srovnání, když přes minutu hrála v pěti proti třem,. Leč vyšla naprázdno, i proto, že Čermák prázdnou klec trestuhodně minul. V patnácté minutě byla naopak Sparta blízko navýšení, Žalčík ale zamířil jen do tyče.

Brněnský obrat ve druhé třetině

V úvodu druhé třetiny putoval na trestnou lavici sparťan Jánský a další nabídnutou přesilovkou už Brno nepohrdlo. Tomáš Svoboda si vybruslil od mantinelu, jeho střelu vyrazil Falter jen k Petrovickému, který poprvé rozjásal na dva tisíce hostujících příznivců v hledišti. Kometu gól polil živou vodou, přebrala iniciativu a zatlačila domácí do defenzivy.

Ve 26. minutě bohužel skončil zápas pro hostujícího Milana Hrušku. Sacha Treille jej narazil na mantinel a otřeseného beka museli z ledu odnést záchranáři na nosítkách. Minutu před druhým odchodem do šaten našel nečekanou přihrávkou od zadního mantinelu Tomáš Svoboda Čermáka, ten ale jen trefil dezorientovaného Faltra.

Přesto se ještě Kometa před druhou sirénou branky dočkala. V přečíslení dvou na jednoho předložil Jaroslav Svoboda kotouč Dlouhému a sympaťák extraligy poslal hosty do vedení!

S vědomím těsného náskoku v zádech se Kometa v třetí části bezhlavě do útoku nehnala, Spartu však do tlaku jednoduchou hrou a vyhazováním puku do středního pásma nepouštěla. Naopak hrozila z nebezpečných brejků. S blížícím se vypršením základní hrací doby nápor Sparty přeci jen přišel.

Modrobílou euforii přinesl Čermák

136 vteřin před koncem třetí periody si Sparta vyžádala oddechový čas, po kterém už zůstal Falter na střídačce a domácí tak hráli v šesti hráčích v poli. Naděje na zvrat však brzy vzaly za své, když pláchl Čermák a dovezl puk až do prázdné branky.

V Holešovicích propuklo modrobílé veselí, šály hostujících příznivců šly nad hlavu, zatímco domácí kotel musel tiše přihlížet. Kometa je blízko senzaci, kterou může dokonat už v pondělí v domácím Rondu.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. S. Treille (Foster, Krstev) - 22. Petrovický (Vašíček, T. Svoboda), 40. Dlouhý (Jaroslav Svoboda, L. Čermák), 59. Čermák. Rozhodčí: Šindler, Kubuš - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 11 751.
Sparta: Falter - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Kasík, Philipp, od 21. navíc Husák - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - S. Treille, Foster, Y. Treille - Pacovský, Žálčík, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Švaňhal, H. Zohorna, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: