Hlavní obsah

Jak "Bambus" Rákos k popularitě přišel. Teď jde se zlatem na východ

Praha

Nebyla v play-off série, aby o něm nebylo slyšet. Pardubický hokejista Daniel Rákos alias Bambus nenašel pochopení u protihráčů na ledě. Sám poté po zápasech tichým hlasem většinou říkal, že on nic. Teď se z mistrovských Pardubic přesune do Třince a vyhne se tak spolupráci třeba s Jiřím Vašíčkem, který do mužstva z východních Čech míří z Komety a ve finále ho držel pod krkem.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský Jiří Vašíček a pardubický Daniel Rákos (vlevo) v bitce ve finále extraligy.

Článek

Čtyřiadvacetiletý forvard nepatřil v play-off mezi nejproduktivnější v týmu. V pardubickém dresu v 19 zápasech nasbíral devět bodů a byl osmý nejlepší. Na čelo se ale dostal v trestech, 28 minut proseděl ve vyřazovacích bojích na lavici hanby.

I když nepatřil mezi hvězdy, stal se „oblíbeným". Ve čtvrtfinále proti Vítkovicím mu nemohl přijít na jméno zkušený Viktor Ujčík. „On byl suverénně nejsprostší a nejhloupější," řekl po prohraném boji pro isport.cz Ujčík.

„Určitě mě těší, že jsem Ujčíkovi a dalším zavřel pusu, ale nechtěl bych to přeceňovat," pověděl po postupu do semifinále Rákos. „Ujčík je ale úplně jiný hráč a má to v hlavě v pořádku. Narozdíl od Platila," řekl také pardubický odchovanec, který připomněl třineckého obránce z roku 2010. „Provokoval celý zápas, jen lituju, že tady se za rvaní suspenduje. Ten by zasloužil seřezat jako blázen," pověděl Platil po čtvrtém čtvrtfinále s Pardubicemi v březnu před dvěma lety.

Přísahám, ani slovo, dušoval se Rákos

V semifinále 2012 Pardubice narazily na Liberec. Zde se Rákos dostal třeba do křížku s bijcem Tygrů Davidem Štichem. "Přísahám, neřekl jsem ani slovo. On mi dal před bránou asi dva tři krosčeky, já jsem spadnul, tak možná to ho naštvalo, že asi filmuju. Přitom jsem dostal tři krosčeky na ledviny, nevím, co je na tom za simulování. Samozřejmě, když někomu přeskočí, tak trochu strach určitě mám. Ale jsme lidi, myslel jsem, že to nepřesáhne nějakou hranici," komentoval další z vypjatých momentů Rákos.

Ve finále se pozdějšímu králi postavila Kometa Brno, i tam Rákos poznal své "oblíbence". „Myslím, že neštval jenom Komeťáky. Pokud tomu člověk rozumí, tak si udělá názor sám. Provokace jsou u něj na denním pořádku, tohle je jeho hokej. A pak když má na něco dojít, tak se otočí a odjede," citoval idnes.cz brněnského útočníka Tomáše Svobodu.

Teď jde Rákos se zlatou medailí na krku o dům dál, stal se Ocelářem a míří na východ. V záři začne vše znovu...

Reklama

Související témata: