Hlavní obsah

Liberec poprvé vyjel na led, nový kouč Jelínek u týmu zůstává

Liberec

Pod vedením nového kouče Mariana Jelínka vyjeli v pondělí poprvé na led hokejisté Liberce. Zatím stále bez svého kapitána a lídra z uplynulých sezón Petra Nedvěda. O oba dva usiloval Omsk, ale zatímco uznávaný útočník stále čeká na vyjádření z ruského klubu, Jelínek bude nadále působit v extralize, kde naposledy vedl Plzeň.

Foto: Petr Horník, Právo

Brankář Liberce Marek Pinc před Vondrkou ze Slavie

Článek

"Já jsem to uzavřel. Dvakrát posunuli nějaký termín, tak jsem pak řekl, že už dál čekat nebudu čekat," přiblížil Jelínek novinářům kontakt s Omskem. "Abych byl upřímný, ani nevím, jestli už to mají vyřešené a nějakého trenéra mají," dodal Jelínek s tím, že se mu však zástupci Omsku v neděli opětovně ozvali.

Přiznal, že ho zájem ambiciózního klubu potěšil. "Táta mi vždycky říkal, abych šel tam, kde je o mě zájem," podotkl. Rozladění či zklamání z toho, že vše nakonec nevyšlo, ale necítí. "To vůbec ne. Já jsem v Liberci rád, vedení jsem ujistil, že tu chci být," řekl Jelínek.

Pro bývalého kouče Plzně a Sparty proto již není přesun do KHL aktuálním tématem. "Pokud by nabídka Omsku byla pro vedení Liberce finančně zajímavá, tak bych to respektoval. Liberec se nějak vyjádřil, ovšem dopadlo to tak, že jsem tady," potvrdil tak Jelínek částečně spekulace o tom, že jednání s ruskou stranou ztroskotala na libereckém požadavku odstupného a především jeho výši.

Nyní se tak trenér soustředí především na Liberec, kde má za sebou letní přípravu na suchu. Ta proběhla podle představ. "Dělali jsme testy před a po přípravě. Ukázal se nárůst, což je nejdůležitější. Nyní je třeba, abychom tu kondici dokázali využít i na ledě," řekl Jelínek.

Plánuje testovat v přípravě další hráče, konkrétní ale nebyl. "Každé období v létě je stejné. Bude tu hodně nových hráčů, plánujeme testovat některé hokejisty, kádr může doznat do začátku extraligy ještě mnoha změn," prohlásil Jelínek.

Při hodnocením nových hráčů se chtěl vyhnout srovnávání a unáhleným soudům. Největšími posilami by měli být obránce David Havíř a útočník Roman Vlach, kteří se budou pokoušet nahradit odchody Marka Trončinského nebo například útočníka Milana Bartoviče.

"Budeme rádi, když hráči, kteří přišli, zalepí díry po těch, kteří už tu nepůsobí. Odešel Marek Trončinský, až čas ukáže, jestli ho David Havíř dokáže nahradit. Pokud ale dokážou nově příchozí hráči nahradit Petra Nedvěda nebo Milana Bartoviče, s tím bych byl zatím opatrný," uvedl Jelínek, mezi jehož současné svěřence patří také obránce Ladislav Šmíd z Edmontonu, který se s mužstvem připravuje.

Chemie týmu se teprve buduje. Prý až v listopadu se ukáže, jestli se podařila Jelínkovi s asistentem Filipem Pešánem navodit. "Každá štace má něco do sebe. V Plzni třeba bylo hodně talentu, v Liberci zase chybí více hokejovosti, kterou musíme nahrazovat něčím jiným," dodal.

Program přípravných zápasů
Čtvrtek 2. srpna: 17:30 Bílí Tygři Liberec - HC Lev Praha
Úterý 14. srpna: 18:30 Bílí Tygři Liberec - Fribourg-Gottéron (European Trophy, ve Svijanské Aréně)
Pátek 17. srpna: 18:30 TPS Turku - Bílí Tygři Liberec (European Trophy)
Sobota 18. srpna: 17:00 Tappara Tampere - Bílí Tygři Liberec (European Trophy)
Pátek 24. srpna: 18:30 Bílí Tygři Liberec - Djurgaarden IF (European Trophy)
Sobota 25. srpna: 17:00 Bílí Tygři Liberec - Brynäs IF (European Trophy)
Pátek 31. srpna: 18:00 ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bílí Tygři Liberec (European Trophy)
Středa 5. září: 18:30 Bílí Tygři Liberec - ČSOB Pojišťovna Pardubice (European Trophy)
Úterý 13. listopadu: 19:45 SC Bern - Bílí Tygři Liberec (European Trophy)

Reklama