Hlavní obsah

Veteráni extraligu neopouštějí. Aspoň se mladí kluci mají od koho učit, říká Straka

Zařadil se už mezi čtyřicátníky, ale kulatiny se obešly bez velkých oslav, na okázalosti si Martin Straka nepotrpí. Byť je plzeňský kapitán největší osobností extraligy, raději mluví o týmu než o sobě. Neskrývá však, že sní o rozlučce završené titulem.

Foto: Petr Eret, ČTK

Manažer plzeňských hokejistů Martin Straka

Článek

Jenže v přípravě vás vydatně trápilo koleno. Pustí vás vůbec do zápasů už od začátku sezóny?

Není to ideální. Od neděle jsem sice na ledě, ale nevím, jestli to do pátku bude úplně v pořádku. Rozhodně nechci nic uspěchat, sezóna je dlouhá. Nemá cenu se hnát na led, abych si to zhoršil.

Je s postupujícím věkem složitější zbavovat se zdravotních neduhů?

Určitě, je to znát. Člověk se z toho dostává úplně jinak než ve dvaceti.

Potěšilo vás, že pokračují i další hráči z vaší generace? Ať už Petr Nedvěd, Martin Ručinský nebo Pavel Patera...

Určitě, je to pozitivní. Dokud na to oni i já máme, proč nepokračovat. Aspoň se mladí kluci mají od koho učit. Zatím se na ledě cítím ještě platný. Kdyby se to změnilo, nemá cenu zaclánět.

Poté co jste v létě oznámil pokračování kariéry, vaši spoluhráči i trenér Razým říkali, že o tom nepochybovali. Nebojíte se, že až opravdu nastane moment, kdy na ledě skončíte, nebudou na to v klubu připraveni?

To ne, neustále si chystáme mladé kluky. Ale kdybych najednou skončil, musí se někdo dokoupit, to je bez debat. Počítáme s tím, že se musí sehnat další hráči a mužstvo posílit. Máme nějaké kluky jako Tomáše Kubalíka nebo Petra Straku v zámoří, ti můžou jednou přijít zpátky. Máme tady fantastického Koviho (Jan Kovář – pozn. red.), který je podle mě dneska nejlepší hráč v lize a všem to ukáže. Jen jde o to, jestli ho dokážeme udržet, to už je další otázka...

Ideální rozlučkou by pro vás jistě byl mistrovský titul s Plzní. Co k němu chybělo v minulých sezónách a co je pro něj třeba udělat v novém ročníku?

Spousta věcí. Chci se rozloučit s vědomím, že jsme pro úspěch udělali maximum, což se loni nestalo. Můžete prohrát, ale musíte vědět, že jste na ledě nechali všechno a oni prostě byli lepší. Jenže nám chyběla bojovnost. Teď máme lepší tým než loni.

V přípravě jste o tom moc nepřesvědčili, Plzeň prohrála pět z deseti zápasů...

Potřebujeme zlepšit defenzívu, tam jsme měli slabší chvilky, hlavně v našem pásmu byly občas obrovské zmatky. Teď jsme na tom deset dnů hodně pracovali, tak snad se to zlepšilo. Už domácí příprava s Českými Budějovicemi byla o trošku lepší. Není to jen o obranné části, musí pomoct i gólmani, což také nebylo ideální, nebudeme si nic nalhávat. Zatím to prostě nebylo ono.

Takže i z tribuny jste si udělal hodně poznámek?

Psal jsem si chyby, co jsme dělali, i hodnocení kluků, na které jsem koukal. Když si to člověk nepíše, zapomene na to. Každý zápas pět gólů dávat nebudeme, při duelech, které končí 1:0 nebo 2:1, by nám to s takovouto defenzívou nefungovalo...

Nakolik se v roli generálního manažera klubu připravujete na velmi pravděpodobnou variantu výluky v zámořské NHL?

Určitě jsme s někým v kontaktu, ale záleží hodně na financích. Máme vyhlédnuté nějaké lidi, ale nechceme do mužstva zasahovat drastickým způsobem. Uvidíme, co oznámí v sobotu, pak se rozhodneme.

Takže byste byli s případným doplňováním mužstva hodně obezřetní?

Ano, je to dvousečné. Jednoho dva kluky v mužstvu snesete, ale kdyby jich bylo víc, může být problém, když vám potom odejdou.

Jenže pro fanoušky by určitě byl zážitek sledovat třeba vaše souboje s Jaromírem Jágrem...

Určitě by chodilo víc lidí, speciálně na Kladno. Lize by výluka pomohla.

Reklama

Související témata: