Hlavní obsah

Spartu posílí Švýcaři Wichser a Bärtschi

PRAHA

Hned tři švýcarští reprezentanti posílí hokejisty pražské Sparty na Spenglerově poháru v Davosu. K brankáři Davidu Aebischerovi, jenž se s holešovickým celkem dohodl už začátkem prosince, přibyli čerstvě útočníci Adrian Wichser z Lugana a Patrik Bärtschi z Klotenu. Ve středu to potvrdil Tomáš Buzek, klubový manažer vnějších vztahů.

Článek

Šestadvacetiletý Aebischer, nejlepší gólman juniorského mistrovství světa z roku 1998 a vítěz Stanleyova poháru s Coloradem o tři roky později, po dobu výluky v NHL hájí branku Lugana.

Sparta přistoupila k jeho angažování poté, co se v listopadu zranila její brankářská jednička Petr Bříza a veškerá zodpovědnost padla na bedra mladého Tomáše Pöpperleho. Čtyřicetiletý Bříza sice do Davosu v neděli s týmem odletí, ale jeho nasazení v některém z utkání je kvůli dlouhodobému výpadku v tréninku nepravděpodobné.

Ve vedoucím celku švýcarské nejvyšší soutěže působí i čtyřiadvacetiletý Wichser, účastník letošního MS v Praze, jehož draftovala Florida v roce 1998. Právě v tomto týmu v NHL působil jako asistent a později jako evropský vyhledávač talentů současný kormidelník Sparty Slavomír Lener. Ještě o čtyři roky mladší Bärtschi má ve sbírce stříbrnou medaili z mistrovství světa osmnáctiletých z roku 2001 a byl v kádru švýcarského národního týmu, jenž loni obsadil na mistrovství světa ve Finsku osmé místo.

Podle Lenerových informací naopak definitivně padla možnost angažovat po dobu Spenglerova poháru Dereka Cormiera, kanadského útočníka druholigového švýcarského celku Sierre-Anniviers. Třetí muž průběžného pořadí produktivity soutěže měl údajně přemrštěné finanční nároky.

Nejstarší evropský hokejový turnaj, který se poprvé konal z popudu lékaře a hokejového příznivce Carla Spenglera již v roce 1923, se letos uskuteční od 26. do 31. prosince. Rekordmany jsou s dvanácti prvenstvími hráči domácího Davosu, o dvě méně jich má na kontě tým Kanady, který bude obhajovat vítězství z minulého ročníku. Zbývajícími účastníky turnaje jsou vedle Sparty ještě ruský Metallurg Magnitogorsk a IFK Helsinky.

Reklama

Související témata: